ID
1030
PošiljateljFran Govekar
Poslano iz
Poslano v
Datum1899-04

Velecenjena gospa!Sprejmite moje in soprogine najiskrenejše in najprisrčnejše čestitke! Bog Vama daj vso srečo, katero zaslužita!

Hkratu se Vam lepo zahvaljujem za poslano in že objavljeno črtico. Nadejam se, da mi še kaj pošljete. Prosim, sporočite mi številki dotičnih »Sl. N.«, v katerem je bila Vaša črtica, da Vam jo honorirajo!

Jaz sem imel radi vojaščine ta mesec velike sitnosti, a sem se 20. t. m. skrbij končno otresel.

Kdaj se naveličate izdajati oziroma uredovati »Slovenko«? – »Lj. Zvon« je postal že uprav neužiten in dolgočasen. Če bi v »Listek« ne pisal Aškerc, bi ne bilo – razen kake črtice in pesmi – ničesar čitati. Bežek je pač suhoparen patron!

Na Dunaju snujejo dr. Vidic, dr. Robida in Furlani nov, modern beletrističen list, ki začne izhajati bajè s 1. prosencem. To je sicer še skrivnost, katere niti meni niso zaupali, a zvedel sem jo – »in vino!« – vendarle. Čemu bo ta list, kdo bo vanj pisal in kdo urejal, ne vem, – pa omenjena trojica menda tudi ne. »Mladost« je umrla, »Vesna« takisto, »Zvon« se je moral preliti v »Ljublj. Zvon«, »Slovan. Svet« ima naduho, za »Süden« se ne zmeni nihče – pa hočejo še enkrat blamirati se. Jaz ne razumem, da nekaterih ljudij vse blamaže ne spametujejo, ampak silijo še vedno z glavo skozi zid. Glaserjeva knjiga je zopet skrajno najivno in nekritično pisana. Tega moža se prav nič ne prime!

Kako Vam ugaja »Čaša opojnosti«? Nekaj prav lepega, pa precej otroških igrač, ki niso za resno knjigo. Li ne? Cankarjeve pesmi izidejo znova, menda v »Narodni tiskarni«.

Ali ste brali Vidičev članek v »Pregledu«? Ta mož se je nakrat zaljubil v dekadenco! Haha! Cankar mu je »najboljši novelist«! Vse se smeje! Vidic nima nič svojega prepričanja, ampak stoji vedno pod vplivom ki ga maje sèm in tjà. Cankarjeve črtice* so res dobro pisane, toda njihova vsebina je naravnost bedasta. Ti ljudje njegovi so sami bebci, idijotje ali paralitiki, njihovi značaji so zaviti v neko »skrivnostno« temo, katera pa ne zakriva nikake »sanske slike«, nego golo puhlost. Take spakedranosti, konfuznosti in nejasne sanjarije pisati ni umetnost, ampak maníra. Pisatelji à la Peter Altenberg, Schlaf i. dr. niso nikaki novelisti, nego le sanjarski pesniki v prozi, ki je naravnost strašna!

Mene že dolgo prsti srbe, da bi se izpraznil nad to bebasto dekadenco, ki ljudi le slepari s »srebrnimi« besedami, a puhlo notranjostjo!

Aškerc se Vidicu roga, ter mu sploh v Ljubljani odreka vsakdo zmožnost do kritike. Mož se naslanja ali na Oblaka, ali na Jagiča, ali na-me ali na Furlanija, – svojega pa nima prav nič, razen pridnost.

Karol Dolenc ali Murnik nadkriljujeta Cankarja daleko in tudi najine povesti imajo vsaj še enkrat toliko resnično umetniške notranje vrednosti. Mi pišemo pametno za pametne, drugi pa neslano za blazirane glupce ali pa za konfuzne estetike, ki mislijo, da morajo hvaliti, ako je »najmodernejše«.

Rad bi vedel Vaše mnenje, zato sem Vam pisal več.Iskreno pozdravljam Vas in g. soproga

prevdani Vaš

FGovekar* novel ali romanov sploh pisal ni!

Faksimile tega pisma še ni na voljo.