ID
34
PošiljateljVida Jeraj
Poslano iz
Poslano v
Datum

Preljuba gospica!

Menda zaradi liričnih pesmic ravno niste v zadregi. Da pokažem najboljšo voljo, pošiljam vse jedno zopet dve, saj ni, da bi morale biti tiskani. Spis »Otroška psih.« čitala sem zopet in zopet tako izvanredno mi je prijal.

Kaj ko bi materam podajala »Slovenka« i nekaj lepih bajk v istem krasnem žanru Andersenovem? Fantastične povesti, ki so tako primerne za pol odraslo deco prinaša moralizujoči »Vrtec« žal tako malo! O istih »jaslicah« in »Miklavžih« pa so naši otroci uže toliko čitali in čuli … To jim domišljije ravno ne bo ugodno izpodbujalo. In ali ni to nedostatek v naši literaturi? Saj imamo le nekaj tacih prevodov .. Moji nasveti sicer še niso zreli, kar rada priznam. Prišlo mi je to tako slučajno na misel.

Zadnja številka ugajala mi je posebno – morda že radi sličice, ki je prišla iz Vašega peresa … In brez laskanja spis: »Pod streho« čitam z gorkim občudovanjem. Letošnji »Zvon« – zdi se mi – ustreza v obče bolj, nego preje kedaj.

Še nekaj! Kako sodite Vi, draga gospica, o spisu: »Mladostne sanje«? no, in o »Triglavu«? Blagovolite se o tem na kratko izraziti, kedar možno. Kedar gledam Vašo ljubko sličico, zdi se mi, da sem Vas poznala in umela uže davno, davno .. Moja slika pa vara; ne verujte ji!

Iskreno Vas pozdravljam in sem vsa Vaša

Franica

Faksimile tega pisma še ni na voljo.