ID
450
PošiljateljFranc Peric
Poslano izBilje
Poslano vAleksandrija
Datum6. 6. 1923
Vir
teme
Arhiv Neda Rusjan Bric
Običaji in praznovanja · Osebna razmerja · Podeželjsko življenje

Bilje 6. VI. 23Draga mi felička!-!Namenil sem se ti pisati to le pisemce pa oprosti ker ti speckam kar tako le z svinčnikom. Danes teden sem vdobil tvojo kartico hvala lepa! Ali si vdobila pismo od Kriste? Potem ali ti je pisala kakšno smo jo napravli jaz in ona na sv. Rešnje telo? Prvič brali smo črešnje na tistem deblu kot tisto leto. toliko jih je bilo gori da si ne da ti predstavljati. Potem je šla zmeraj domov k nam in smo vpregli konja in smo šli, po domače rečeno na špas . Cel čas smo se pogovarjali samo o tebi. Sedaj se je že privadila zopet Bilj. K petju ne hodi nevem kaj če reč, mogoče ne mara samo za ta kratek čas ko bo tukaj. Vidimo se malo ker jaz ne grem nikamor izvemši nedelje Kadar pridemo pa skupaj klepetamo dosti kakor babe. tvoji ali ti pišejo kaj? Ludvik mi je pravil da so se uglihali z Žoržom mislim da sedaj bodo v kratkem zidali hišo kakor mi je pravil Ludvik. Jutri pojdem k njim ker grem kosit v njivo.

Hani reči da njen mož je bil pred 14. dnevi v Biljah oziroma pri nas, in je vprašal kje da bi vdobil kakšno stanovanje da pride stat v Bilje in da si zopet pripravi čebele. Stanovanj ne manjka sedaj tukaj. Sedaj se nahaja pri bratu Mondotu na Dobravi. Ob enem pozdravijo v imenu nas vseh in rečiji da naj kaj piše, in kedaj da pride domov. oziroma v Bilje.

Drugače tebi kako ti kaj gre? Ali žaluješ še kaj po prijateljicah? One mislim da sedaj se vdobijo srečne. Posebno Estera in Izidor sta zmiraj skupaj. Ali bodemo tudi mi srečni sedaj leto? gotovo že prej kaj? Jaz si štejem še samo deset mesecev pa pravijo da račun brez krčmarja da ne velja delati. Kako drugače ali si zdrava? Ali se kaj močno sušiš sedaj ko je takšna vročina tam? Krista pravi daste začele vse se sušiti. tudi ona je zelo revna pravi da je imela precej slabo morje. Pa Marička Komelova kedaj pride? Vedi da se mi zdi zelo čudno videt Kristo in Estero ko gredo vsako nedeljo od maše skupaj in tebe da ni zraven. Prav mi noče v glavo zakaj te ni. Sedaj ko so one, mislim zmiraj da si tudi ti doma. Ob enem iz voli sprejeti to le slikico še od poroke od feličke Drajčkove mi jo je dal sinoči Dominik pri vaji so dali napravit sedaj ob poroki od Katarine še razglednice imam samo to prosim pazi da jo ne zgubiš, in tudi je bolje da ne kažeš drugim ker nas je več Biljancev in Biljank. Ako ti je mogoče daj napravit eno sliko z klobukom praj ko prideš domov.

felička moram končati ker je že zelo pozno, truden sem tudi od celega dneva jutri moram zopet zgodaj vstati ker v tem času je zelo dosti dela, da človek ne ve kaj delati.

Srčkano te pozdravljam goreče poljubljam, do konca ti ostanem vedno zvesti tvoj francili.Oprosti pisavi ker pišem zelo hitro. Piši kaj dosti!! Pozdrav Zori!

Faksimile tega pisma še ni na voljo.