ID
934
PošiljateljLjudmila Roblek
Poslano iz
Poslano v
Datum21. 9. 1898
Vir
teme
NUK-Ms 703
Potovanja · Samocenzura · Osebna razmerja

Draga Marica!Prav lepa hvala za tvojo ljubeznivo čestitko, nikakor pa ne za prelaskavo pohvalo, ktere gotovo, vsaj v toliko meri ne zaslužim. Moji uspehi so neznatni. Saj veš, da se le praša kdo deluje, če je dotična oseba imenitna in bogata.

Veseli me, da si se v počitnicah tako dobro zabavala, privoščim Ti prav iz srca, če prav jaz nisem tako srečna.

Hvaležna sem ti tudi za lepe razglednice. [nečitljivo], Tolstoj in ruska cerkev me vselej razveselijo, kedar odprem album. Prav rada bi ti že vrnila s Strossm., a do danes jih še nimam. Pisal mi je te dni, da bom popolnoma odškodovana za čakanje. Da bi bile lepe. Za dovoljenje izdati razglednica z podobo Kersnik-a sem prosila njegovo vdovo, a do zdaj ga še nisem dobila.

Zdaj imam tudi naročene Prešernove po Ganglovem kipu, ki mi je pa le dovolil, da dam čisti dohodek za Preš. spomenik.

Tebi se čudni zdi, da se mi povsem ne dopade Tvoj spis v ,,Zvonu’’.

Ne le moje, ampak več drugih mnenje je, da je ta najboljša, kar si jih dala na svitlo. Meni le ne ugaja Dana, ki je bila pred tako blaga, pozneje se pa zaljubi v duhovnika. Prav imaš, da se godi še huje, to sem popolnoma prepričana, a jaz ne odobravam, da se to svetu kaže. Po moji misli je veliko bolje, da svoje ozire, slabosti svojega naroda skrivamo, kakor pa da jih kažemo svetu. Tudi tista prestava z ruskega v ,,Slov’’, v kteri se opisuje ženska, ki je prvikrat vidla prijatelja svojega moža, precej pobegne za njim, se mi ni primerna zdela za ženski list. To je moje mnenje, veliko jih je za, ki jim ravno tako čtivo ugaja. Upam, da mi ne boš zamerila, da sem ti povedala, kar mislim. Želim ti ljubo zdravje in dobro voljo, da nas boš še večkrat razveselila s svojimi spisi. Nekaj ti pa vendar zamerim. Zakaj se skrivaš pod moškim imenom? Zakaj ne naravnost povedat, da se je tako izborno delo rodilo v ženski glavi?

to ni prav!

Marica II. te bo gotovo zopet obiskala. Nadejam se nekoliko, da se bo vsaj za par ur oglasila pri vas. Pridna je in prav dobre misli ima.

V soboto se je mimo peljala Maša s svojim možem. Bila sem pri vlaku. Zdaj jo dobite v Trst, menda.

Gospa Beneš bo kmalu odšla v Rim. Lepo Te pozdravlja, kakor tudi [nečitljivo]. Poslednja je rekla, da dovoljuje že, vendar prideš, da se boš smela peljati z batjuško.

Mene karaš, da ti malo pišem. To bi imela jaz tudi uzroka tožiti. Pišeš mi k večjem kako dopisnico s par vrsticami, pisma so pa le redka. Vem, da imaš obilo opravila, jaz ga imam tudi precej in po vrhu tega imela sem hripo in zavečkrati želodec bolan; tudi bolezen “lenoba” me obiskuje. Ta pride tudi k tebi, kadar boš imela mojo starost.

Včeraj smo imeli obisk 4 gospodičen. Med temi je bila tudi učiteljica Kordiš iz Žalca, ki mi je povedala, da je tam vidila.

Nadejam se, da sem danes Tvojo nejevoljo malo potolažila in obljubljam ti tudi, da se poboljšam, kolikor bo mogoče.Pošiljam ti srčne pozdrave in poljube v velike številu.

Bog in narod! Tvoja Ljudm.

Faksimile tega pisma še ni na voljo.