ID
1044
PrejemnikFran Govekar
Poslano iz
Poslano v
Datum1. 6. 1897

Velecenjeni g. Govekar!

Res ne vem, kdo je pisal zadnji: Vi ali jaz. Dolgo je že, kar ne pišem nikamor, ker mi je bilo zopet nekaj slabo.

Uf, komaj čakam, da mine leto in da na vsak način ostavim uredništvo. Ko bi bila samo urednica in ko bi imela malo tršo kožo, že, že tako pa mi je res nehvaležen ta posel. Žal mi bode le, ako bi moral vsled tega prenehati list, kajti dási slaba vendar še take urednice ni, vsaj zdaj ne, tu le. Glejte, naključje je, da ste Vi prvi, kateremu govorim o tem ni to zato, ker sem si baš prej odločno dejala, da moram prestati.

Ali ste videli kako mi rodoljubka očita strankarstvo? Meni?

Če bi se hotela spuščati v polemiko in podrobnosti bila bi povedala, da je baš tam osebnost.

Lepa je ta: Zato ker ste Govekar, zato ker ste spisali ,,V krviˮ, zato ker ste ,,najhujšiˮ realist, naj pobivamo tudi ,,Ljubezen in rodoljubljeˮ, naj pobivamo vse, kar pride od Vas. Res, to se more dogajati le v Slovencih! Tega dela v Matici ne smemo soditi po tem, da je spisal Govekar to je oni, nad kterim se spodtikajo ampak soditi delo samo, kakor bi bil spisal x beliebiger. Ako meni bi ne bilo ugajalo, bi ne bila hvalila, če bi bila že taka prijatelja! –

V četrtek sem iskala Bežka v Gorici, a bil je v Ljubljani. Poslal mi je namreč par črtic – ena je prav slaba, no, sedaj imam tudi jaz gradiva dovolj, ali ste videli, kako sem naredila za daljšo povest? Oh, kako sem zadovoljna, da se je nisem lotila v teh razmerah!

G. Göstla imam prav rada, on je tako uljuden in priden, da sem mu res hvaležna.

Povejte mi, prosim! Imate li tudi Vi – od kar urejujete list – toliko dopisovanja? In ako neham dopisovati, nehajo dopošiljatve, nastane suša. To je, jako neprijetno izgubljati s pismi toliko ljubega časa.

Menim, da vi morate biti z mano prav zadovoljni, ker sem Vas slušala gledé povesti; dási ne pišem tudi za druge liste, vsaj zdaj ne. Zadnjič sem se malo razgovorila gledé Levca pač mu niste pravili? Jezi me, da sem pokazala, da me kaj tazega jezi – pa kaj pomaga zvoniti po toči?

Cotičev spis bode baš prav za počitnice, ker je že prirejen in glejte – dasi ostane v Slovenki nebroj pomot – korektura mi slabi oči in stavci so slabi – vendar Vaš jezik mi ugaja v sedanjih pis. najbolj, jaz postavljam – a sem tudi že prej postavljala – glagole kakor Vi. Samo, ako bi hotela vsak spis popravljati, to bi bilo strašno, morala bi vse prepisati. Nekateri pa tudi izmeno nočejo n. pr. Göstl prosi, da ostane nespremenjeno, dási mi slog prav za prav ni po volji, zdi se mi, da je trši.

Priporočite me g. soprogi, a Vi sprejmite srčne pozdrave udane

Márice

Faksimile tega pisma še ni na voljo.