ID
1056
PrejemnikFran Govekar
Poslano iz
Poslano v
Datum6. 1. 1897

Velecenjeni gospod Govekar!

Ah, kaj sem si naložila brezpotrebno na svoje uboge in šibke rame ter prav takó uboge in šibke živce! Kaj pa je tebe treba biló? Mene namreč pri tem delu, dela samega pa je bilo res treba. Najprej nisem bila zadovoljna s 1. št. sploh ne, ker je bila vsa tako naglici, tiskarna pa je imela o praznikih toliko dela, da ni niti mogla zmagovati vsega. Tiskovnih pogreškov in ispuščenih besedi je cel nebroj. Mislila sem, da se tu neha … moja nezadovoljnost ali čakalo me je pač še huje!

Spodtikajo in očitajo mi se moralnost sploh neprimerna snov v obeh leposlovnih spisih. Za ono pismo jim ne zamerim, ker ne vedó kakó pride dalje in pri nadaljivanji gotovo vsi ostrmé ali, da se takó spodtikajo nad tistim ubogim Vašim narančami in kostanji, res ne vem, kaj bi dejala. Sem li jaz takó zeló naivna in nedolžna ali takó silno pokvarjena, da ne vidim tu nič pohujšljivega? Resnično Vam povem, da sem bila žaljena in žalostna do dna duše in vzelo mi je celó moje presladko spanje. In jaz sem delala s takim veseljem s takim zanosom! Ni vedno, ni vredno, ali pa nisem jaz za to.

Rada in sama priznam da ima 1. št. premnogo nedostatkov, ali da bi bila takó zeló pohujšljiva!! Upam, da bodo odslej zadovoljnejši saj tudi ,,idealistov’’ spis je najhujši. – Sedaj pa nekoliko Vaši kritiki: Zamejskega sodite krivično in prestrogo. Mislite, da vedó Slovenke, da je to obrabljen sujet. Za njé je staro in prastaro komaj novo. On je italijansko naobražen in zelo naobražen govori in piše v mnogih jezicih in pozna natančno vso moderno svetovno literaturo. Mislim, da bi bil napisal lahko kaj boljega, ali on je iskal pimernega. Pri ,,ženski osvobojiˮ so prave Vaše opazke in ,,manje’’ res nedostaje. Pri Svetcu sem dela njegovo ime, ko je bilo že vse stavljeno, ker mi ne ugajajo spisi brez imena. Spomnila sem se tudi jaz na ,,me Slovenke’’ še predno ste mi pisali. Hvala vam lepa, da tako pridno zasledujete. Imam mnogo pesni posvečene ,,Slovenki’’ ali … ali .. hrvatskih bi se začela rada priobčevati, ker bi potem nastala taka mešanica á la ,,Slov. svet.ˮ Kaj se Vam zdi? Zdaj nimam še tudi hrvaških pesni. Meni bi ugajal raji čist sam slovenski jezik, saj delajo Hrvatje tudi takó. Napišite kakó mislite o tem, prosim! Za leposlovje tri stvari: Kje naj ga uzamem? Povesti nimam, člankov pa obilo, veste? Tisto pismo, da mi je moral stavec pretrgati baš tam, kjer se vsak lahko spodtika!

Zakaj Vas ni bilo v Trst; pričakovala sem Vas vsaj za 3. Naš koncert je bil res krasen toda ne verjeti Edinosti tej je vsak koncert sijajen, če ste tudi samo prekucavajo po odru; naša igra je bila res dobra in skrbno pripravljena, v rokah smo imeli mi Svetoivanci. Da je pa bolj interesantno je kritik opazil, ,,hibe’’. Ko je vredno graje, hvali vse vprek, tu je pa videl hibe, ko se še ni videlo v Trstu, da bi diletantje takó predstavljali. Ne vem kdo je spisal kritiko.

,,Karamfil s pes. grobaˮ sramota? Ali povedati moram, da nisem čitala, ker sploh podlistkov ne čitam, ako me spisatelj ne vleče, če je kdo znamenitnejših da, drugače pa nikdar, zato ne vem, kaj je. ,,Nocoj v deželo svetoˮ sem videla, ko so stavili, pa podpisano je bilo samo ,,Starinaˮ pod jako čedno pisanim spisom. Jaz sem bila sama radovedna na dopisnika.

Kaj pravijo v Ljubljani Slovenko? Povejte, da bode 2. št. boljša, za Vas morda slabša, ne, ne, dobra bode morala biti. Ali kdo naj mi piše? ,,Stariˮ pisatelji molče, mlajši so pa vsi po novi struji in – potem?

Vas spoznavajo menda po ,,kodrihˮ in po ,,nadebudnih brkah’’ toda nič ne de, meni se zdi spis primeren za Slovenko. Holz je bil pri meni in me prosil odpuščenja, prenaglil se je. Sè svojo karitkaturo pa si daje res preveč opraviti.

Cotič bi – mislim – tiskal isto takó ako mu pošljete kaj za realizem ali realni spis kakor spiše [nečitljivo] – skušajte ali skušajo naj! Pomislite in jaz, ki bi bila skoro tiskala Majaronovo lično povestico, izpustivši one stvari o boju literarnem? To bi bil ogenj v strehi še li! Sedaj ima Edinost Daudeta potem pa pride ono. Recite mu, prosim, naj spiše kaj druzega! Recite! Naj kmalu pošlje ,,Slovenki.ˮ

Se li spomnite kakova megla je bila v Ljubljani, ko sem odpotovala? Prišedši še ne do Borovnice, sijalo je najlepše sonce in tu pri nas so bili lepi ,,suhiˮ prazniki, tam smo pa vse dni gazili blato! Oh, tam bi ne bilo zame! Solnca, solnca pa naj bo tudi burja! In vse te dni, ko se grejemo ob dobrodejnih žarkih mislim na Vašo meglo pa si mislim, da bi bila v njej še bolj kratkovidna nego sem. Zakaj ne pridete pogledat našega solnčnega, veselega Trsta??

Sprejmite mojo presrčno zahvalo za objektivno kritiko – samo o simpatičinem Zamejs. se ne strinjam z Vami, pa boditi mi še tako dobri. V pismih ste mnogo boljši in tudi ljubši nego kadar govorite – pardon – a res je! o vsem takó zaničljivo. Ste hudi, da Vam to tako odkrito povem?

Srčno Vas pozdravlja

udana Vam

Márica

Faksimile tega pisma še ni na voljo.