ID
1150
PošiljateljElvira Dolinar
PrejemnikZofka Kveder
Poslano izSrednja Bistrica
Poslano v
Datum15. 9. 1922
Vir
teme
Ms 1113
Učiteljstvo · Finance · Potovanja

Draga Zofka

Nameravala sem potovati preko Zagreba v Prekmurje pa spotoma stopiti še k Tebi na mali pogovor. V zadnjem trenutku pa se mi je poremetil moj načrt, radi prtljage, ki mi je niso vzeli v Samoboru. Šla sem torej preko Brežic in nisem Zagreba ni videla.

Zbobnali so nas 1. sept. skupaj in šole so se defakto začele še-le 15. sept. To kratko razdobje sem uporabila pa na obisk v Radovljico. Na potu čez Ljubljano sem se zglasila i pri g. Ganglu. Namignil mi je, da je dobil pismo od Tebe ter mi svetoval, naj nemudoma vložim prošnjo. Vse drugo ukrene potem že Višnji š. s. Dobila sem vtis, da veje zdaj ugodnejši veter za mene in To se imam zahvaliti samo vplivu Tvojega lista. Srčna Ti hvala Zofka moja. Ako se zdaj posreči, Ti ljubim roke.

Ne morem Ti povedati, kako dosadno mi je letos tu. V mojo lansko sobico se mi je vselil vodja šole. Zdaj sem našla za silo, mračno sobico. Okna so vsa razbita, da mi puha veter notri, peč je vsa vegasta in izgleda, kot bi se mislila pošteno kaditi. Nikjer prilike, da bi si kaj skuhala. Zjutraj in zvečer si skuham na špiritu nekaj kave, opoldne mi pa donese moja gazdarica nekaj čorbe – zelje ali fižol i.t.d. Nisem se niti pogodila in ne vem, kaj bo ta ambrozija stala. Bojim se pa že računa. V šoli nekaj popravljajo, da bi imela potem tam sobico. Ali pravkar sem zvedela, da ne mislijo dajati ključavnice na vrata. Ena edina logika bo služila, da se bodo ž njo vsa vrata odpirala. Pa tudi peč ali štedilnik notri dajati se jim neče. Pa si ga sama kupi, ako ga hočeš imeti. Pa naj človeka še veseli delovanje pod takimi razmerami? Sedaj spim tukaj na dveh skrinjah na takem trdem ležišču, da mi kosti pokajo. Doma pa moja lepa sobica sameva. Naše oblasti bi si morale pač prej ogledati, kam pošljejo svoje učitelje, Saj tako življenje je res strahotna muka.

Bodi mi srčno pozdravljena in še enkrat iskreno zahvaljujem.

Tvoja Elvira

Faksimile tega pisma še ni na voljo.