ID
1176
PošiljateljFranjo Boršnik
Poslano izDubrovnik
Poslano vBorovnica
Datum7. 1. 1888
Vir
teme
Osebni arhiv
Hrana · Finance · Dom · Politika · Vreme

Dubrovnik, dne 7. 1. 88.Draga sestra!Dobro, da sem Ti dopisnico odposlal, v katerej sem Ti sporočil, da mi je došla kišta s poslanim v redu, prejel sem Tvoje pismo, na katero Ti tukaj odgovarjam.

V kišti je bila jedna flaša žganja, 49 (devetin štirideset) klobas, kangla masla in fižol. Druzega mi niso na poti vkradli razun katero klobaso, kar boš Ti vedila, koliko si jih vložila.

Kremenšca jako hira, zarad tega Ti gotovo tudi ne piše. Meni je pisala samo enkrat in mi naznanila, da je imela Ivanka že prašanje za možitev. Čudno pa se mi je zdelo, da mi ni ničesar omenila o »Francoski tetki«. Tožila se je pa na svoje slabo zdravje.

Iz Ljubljane ni nobenega pisma, celo mali Janez molči, če tudi sem mu jaz pisal in poslal svojo fotografijo.

Ako ne bi bila že hiša Tebi pripravljena, da jo dobiš v posestvo po očetovi smerti, bi jaz morda na kateri način gledal, da bi se kupila Janezova hiša, v kateri si sedaj. Ali zidovje je vsaki dan slablji; stane mnogo, nosi malo. Zato je naj bolje, da se ne mješaš v to. Naj proda brat ako hoče komu bi bilo. Nekaj pa mi pride na misel. Dobro bi bilo, da greš k bratu in mu prikažeš voljo, da hočeš kupiti hišo, ali da bi hotela poprej ž njim narediti račun, katerega imata mej sabo. Ako ne bi bili preveč, dodala bi mu Ti v gotovini toliko, kolikor iznosi čez Vajin račun, precej tako, da bi došla hiša v Tvojo last in posest. Lahko mu rečeš na ta način, boš vsaj vidila na čem stojiš Ti ž njim v računu, ali glej da se ne izdaš. Morda bi došlo tudi do resnice, ker vsaka šala ne pade v blato. Mislim, da si patenta oba plačala za pol leta, kakor stoji v bratovem pismu omenjeno. Toda poterdilo plačila obderži sama za sebe. Meni nič ne pišeš, si li govorila kaj o tem, da hiša nij še prepisana na moje ime. Glej, da mi sporočiš o tem v prihodnjem pismu. Ker sicer moram sam pisati notarju na Verhniko o tem.

Tudi mi smo imeli tukaj izvanredno hudo zimo, palo je malo snega, brila strašanska burja in naredil se je perst debel led. Moje limone i pomaranče je posmodilo, večidel cvetje oparilo. Danas pa je zopet spomlad in upati je, da bo uzdržalo tako lepo vreme.

Ako potrebuješ denar, služi se, in vzemi iz hranilnice vsaj to, kar si izdala za poslane stvari. Če bi ti primanjkovalo, piši mi, da Ti pošljem od tukej.

Kakor se sliši po strani, se pripravlja za spomlad vojska mej Avstrijo in Rusijo. Sedaj se to še taji in skriva, le na tihem se kaj izve.

Sicer pri nas nič posebnega. Katica je zdrava. Pripravlja se bal, katerega so se udeležile vse tri sestre: Kate v sivo-rudečkastoj, srednja sestra v bledo plavkastoj svili, Emica u bledo rudečoj volneni obleki. Da je po hiši vse razneseno in polno škatelj pušelcev in pankelcev si moreš misliti. Mi stari pa plačajmo, vsaj se bomo tudi mi trudili in potili, celo po nogah skakali jeden druzemu. Pa kaj se hoče! Za pekel se je treba truditi, ker na nebesa ne mislimo. Kakor je rado, tako naj bo.

Prejmi naše pozdrave in piši kmalo! Pozdravljena!Tvoj

brat

Frano

Faksimile tega pisma še ni na voljo.