ID
1177
PošiljateljFranjo Boršnik
Poslano izDubrovnik
Poslano vBorovnica
Datum9. 10. 1887
Vir
teme
Osebni arhiv
Hrana · Dom · Vreme · Finance · Trst

Dubrovnik, 9. 10. 87.Draga sestra!Mislim da si prejela mojo dopisnico iz Trsta, s katero sem Ti naznanil, da je došlo jedno pismo za mene v Borovnico mej tem še, ko sem bil na Beneškem. Se ve, da mi nij na tem pismu nič ležeče, če se je tudi zgodilo ali prišlo v neprave roke. V Trstu smo bili do 25. pretečenega mjesca. Vreme je bilo lepo toplo, in dobro smo se imeli. Ker se je Kate precej pozdravila, samo da smo zapustili Ljubljano. Hladno, mokro vreme in megla ji je škodovala. Isto jutro, ko smo se odpeljali iz Ljubljane v Trst, so nas prišli vidit v Ljubljano Kremenškovi in mali Janez. Tako mi je pisal mali Janez. Od Kremenškovih mislim je bil Jože in Ivanka, vendar ne vem natančnosti. Ako nisi še kupila borovničevca in brinovca, ti nij treba kupovati. Poizvedel sem, da se tudi tukaj dobi taka roba. Če si pa kupila, pošlji pri priliki, kakor sva se dogovorila. Fižola in masla mi pa le pošlji, ko hitro si ga napravila. Če ne vse na enkrat, pa dvakrat. Napis pa zveni takole:

Fran Borštnik

Profesor

Dubrovnik

(Ragusa)Po špediterja parabroda Dubrovnik

g. H. Preinistch

Via Belvedere Nr 9

TrstTo se razume, da daš v Borovnici na »fraht«, ne na »ajlgut«, pride tudi ceneje. Parobrad »Dubrovnik« gre iz Trsta trikrat na mjesec: 5, 15, 25. Torej, bi bilo dobro da daš Ti v Borovnici kišto par dni poprej, da ne bi predolgo ležala v magazinu. Kadar boš pa imela lepega putra pri rokah, pošlji ga 3 do 4 kila po pošti kakor lani in to tako, da bo v petek zvečer ali v soboto zgodaj zjutraj že v Trstu, ker odide naj hitreji parobrad iz Trsta svako soboto ob 10. dopoldne.

To sem omenil, da bi bilo dobro borštek malo očistiti. Ako je lepa jesen, dobi človeka, ki se v to razume; stroške ti bom že jest povernil.

Davke tudi poplačaj od hiše, bukvice imaš, kolikor bo, ti bom povernil.

Ako je pri hiši potreba kaj popraviti, poskerbi Ti. Tako gospodari, kakor da bi bilo vse Tvoje. Oče so stari, skoraj ne morejo več gospodariti. Ti pa, če se kaj potrudiš, boš storila v svojo korist.

Ne pozabi sporočiti Rakičenu, da poplača, kar je meni dolžan; Tebi naj da, če ne, ga bom dal advokatu v pest.

Kako se je iztekla obrovnava na Vrhniki zaradi Berečka?

Pričakujem kmalu Tvoje pismo. Svojih opravil imam dosta. Sicer vse pri starem. Kar ti bo potreba, sporoči.

Pozravljamo Tebe in očeta,

Tvoj brat

Frano, Katica, Emica.

Faksimile tega pisma še ni na voljo.