ID
1178
PošiljateljFranjo Boršnik
Poslano izDubrovnik
Poslano vBorovnica
Datum30. 11. 1887
Vir
teme
Osebni arhiv
Dom · Hrana · Finance

Dubrovnik, 30. 11. 87.Draga sestra!Tvoje pismo od 23. t. m. prejel; evo Ti odgovora. Pred nekoliko dni mi je sporočil gospod Papler, da so se oče odločili za staro hišo. Jaz sem pisal očetu in jim priporočal, da naj dobro premislijo taj korak, ker prepozno kesanje se ne dá popraviti. Vendar je po mojih mislih bolje za Tebe in za očeta, da sta se ločila jedan od druzega, kakor da bi živela skupaj v nemiru in raspertiji. Kakor so si poslali, tako bodo ležali. To pa naša krivica ni, če bo njima slabše; vsaj smo jim želeli le njih najbolje. Če so verjeli več hudiču kakor nam, naj pa jim streže hudobec. Ti jih pusti popolnoma iz oči, naj delajo kar hočejo. Davati jim ne smeš ničesar razan ako plačajo. Jaz jim bom pošiljal na mjesec po 15 f, hišo imajo sami za vžitek, več jim pa treba nij. Kar se Tebe tiče, mislim da ne prejemaš primernega dobička v hiši za svoj trud. Kar si prihranila poprej, to si razposodila. Lahko je posoditi, ali teško je dobiti nazaj. Pregovor pravi: Kdor prosi zlata usta nosi, kadar vrača pa hrbet obrača. Bojim se tudi za Tebe, da se boš še kesala, da si vzela denar ves iz hranilnice in ga razposodla. Rekel sem Ti tudi, da nikar ne dajej na upanje. Ti zapisuješ v knjigo, ali to Ti bo malo koristilo, goljufana boš. Tako se Ti Tvoji žulji izgube in mesto dobička bo na zadnje zguba. Potem tudi ne veš, kaj bo zahteval brat od prostora v hiši. Glej, da se ne boš našla tukaj iznenadena. Če bi Ti dobila kakšno primerno službo, bi bilo po mojih mislih naj bolje za Tebe, vendar moraš sama naj bolje znati, kaj da Ti koristi in kaj da škoduje. Prvi dan ko utegneš, pojdi na Verhniko in govori z g.

Grudnom, zakaj se ni še prepisala hiša na moje ime, če ravno sem že plačal procente. Reci

mu, da želim jest, da se to čim prej izvrši. Kar je potreba, če moreš, opravi Ti, stroške Ti bom že povernil. Ali tega nikar ne odlašej. To se mi čudno zdi, da se stvar o Berečku še sedaj nij dognala. Rakičena le pritisni za plačilo, on je zelo terd plačevalec. Ako mi pošlješ susih mesenih klobas in lepega dobro prekuhanega masla, mi bo postreženo; druzega mi ni treba ničesar. Naša štirna še ni dodelana; koštala bo okoli 600 for. Vreme je lepo da ne more biti

lepše; lahko se zabavljem v vrtu s kopanjem in presajenjem. Sicer je vse na starem. Prejme pozdrave od nas vsih.Tvoj

brat

FranoKer nimam drobiža, razmjenaj Ti, vloži v pismo za očeta 30 fl i daj njemu na roko. Tebi ostane 40 fl. Imaš v hranilnici še 50 f na mojo knjižico. Če ti bo potreba vzemi ven nekoliko, vendar naj ostane notri 10 f in obresti, ker mislim po novem letu zopet nekoliko vložiti.

Faksimile tega pisma še ni na voljo.