ID
1189
PošiljateljFranjo Boršnik
Poslano izDubrovnik
Poslano vLaze pri Logatcu
Datum8. 1. 1891
Vir
teme
Osebni arhiv
Družabnost · Potovanja · Finance · Hrana

Dubrovnik, 8.1.91.

Draga sestra!

Dopisujemo si, kakor da ne ne bi imeli drugih opravil. Komaj prejmem pismo, že pišem odgovor, včasih se celo pisma križajo. Prav imaš, pišmo si bolj po redko, pri tem ostane, vsaj tudi jaz nisem prijatelj dopisovanju. Odgovarjam Ti na Tvoje zadnje pismo, da Ti ni treba pošiljati nobene stvari razen putra, toda ne več nego okoli 2 kila na 4 dni, ako ga imaš doma za ostajenje, sicer tudi tega ne.

Čemu toliko stroške in sitnosti! Kadar mi bo potreba od masla, pisal Ti bom par tednov prej. Boršnica me je zaprosila posojila, ter obljubila, da bo ona plačnik v par mesecih. Jaz sem ji res dal 500 fr z opazko, da mi jih verne v mescu Aprilu, kar mi je tudi ona zagotovila se svojo besedo.

Kar se tiče zadeve se Štorom, mi je pisal, da je zahteval brat, da se obravnava mojega računa preloži do početka Februarja, ali da je Štor proti temu protestiral. Kaj da je dosegel, ali kaj ali ničesar, mi ni opomnil, pač mi je pa poslal ekspenzar za 40 fr. Tako gre vse najlepše: Bereček izsekam, javnemu odvetniku sem plačal še na počitnicah okoli 225 fr, sedaj temu 40 fr koliko da še bo! Res moram biti vesel tacega brata! Ali vse to ne bi bilo še nič, tudi če ne bi dobil ne Krajcarja al vsega, kar imam terjati od njega, samo da nam nij napravil take sramote, katera mi bo gotovo od velike škode. Tožbe za pripoznanje dolga in za vknjiženje ne morem vzeti nazaj, ker po mojih mislih ima biti že pri koncu. Rečem Ti, srečen je kdor ničesar neima. Dobro je govoril jež, ki je ležal na vinarju: Kdor ima denar, ta ima skerbi. Vendar pa nikar ne misli, da si jaz ženem toliko vse to k srcu. Pomisli na smert Rudolfa! Če se v cesarski hiši gode nesreče, zakaj se pa ne bi v kmečki! Čas zaceli vsako rano.

Vreme imamo jako gerdo; dež, viharji, nemirno morje.

Drugi mesec bo morala skoraj gotovo iti Teta v Terst po svojih opravkah, lahko bo odšla z njo Ivanka, če se ji ne bi dopadlo dalje ostati tukaj. Vendar vtim nisem mislil odsvetovati, da ne bi prišla semkaj župnik in Jože, samo če se vreme ne poboljša, ker pri tacemu morju bi bilo še meni slabo, ko sem mu vendar vajen.

V nedeljo peljem Ivanko na pervi bal. Toliko se je že naučila, da bo mogla stopiti mej drage verstnice.

Prejmite od nas vsih iskrene pozdrave.

Tvoj

Brat

Frano

Slov. narod ni do zdej še ničesar prinesel o bratu, pač pa Slovenec ali lahko malo in nejasno, da se ni znalo, kdo in kaj.

Faksimile tega pisma še ni na voljo.