ID
1199
PošiljateljFranjo Boršnik
Poslano izDubrovnik
Poslano vLaze pri Logatcu
Datum17. 3. 1892
Vir
teme
Osebni arhiv
Hrana · Družabnost · Vreme

Dubrovnik, 17. 3. 92.Draga sestra!Ne bi Ti še danes pisal, ker čakam odgovora na moje zadnja pisma, ali da ne boš nepotrebno skerbela, Ti naznanim, da je košek s poslano svinino prišel v redu in zdravji. Prav dobro nam je šlo v slast vse in celo klobasice so se dobro obderžale. K sreči je bilo tudi po Dalmaciji hladno. Vendar Ti ne bi svetoval, da riskiraš še katerikrat enako svežo pošiljatev, ker tukaj mjenja vreme skoraj vsaki dan. Imeli smo pretečene dni silno deževje, potem zopet lepo toplo, danes pa brije burja, kar se ljudem tukaj prav dopade. Vremenska skušnja namreč uči opazovalce, da, kadar zapuhajo v Marcu tri burje: prva na 7., druga na 17. in tretja na 27. je potem zima pri kraju, sledi lepi Maj in leto ne prevroče. Letos so bile prve dve točno, toraj zavisi še o treči, če jo le včakamo. Neki glasnoviti nemški vremenski prerok Falb je pisal pretečeni teden, da 28. t. m. ima biti strašanski potres v Neapelju na Laškem da se bo raztezal tudi na Dubrovnik in Cavtat v Dalmaciji. Ker je silni potres enkrat že pasal veči del Dubrovnika, in tudi pred nekoliko leti napravil malo škodo, so Dubrovčanje že po kervi jako plašljivi. Prej ko ne bodo nekteri pobegnili oni dan iz Dubrovnika.

Od Nane ne dobim nobenega glasu. Je li ozdravila? Kako je pa z otročetom, ga ima še, ali so ga ji že vzeli nazaj? Zadnjič mi je pisala pač, če bi hotel kupiti hišo Drašlerjevo, kjer stanuje za tri tisuč; ali o kupcu i otročetu ne besedice, tudi o svoji kramariji malo in poveršno.

Jožetu šaljem svoje čestitke za god. Naj bode zdrav in zadovoljen še dosti let! Dobro kosilo napravi in praznite kupice na zdravje njegovo in vseh, ki se ga v dobrem spominjajo.

Sicer vse na starem.

Pozdravlja vas vse skupnoTvojbratFrano

Faksimile tega pisma še ni na voljo.