ID
1216
PošiljateljFranjo Boršnik
Poslano izDubrovnik
Poslano vLaze pri Logatcu
Datum30. 5. 1893
Vir
teme
Osebni arhiv
Dunaj · Potovanja · Družabnost · Finance

Dubrovnik, 30/5 93.Draga sestra!Prejel sem včeraj pismo od Danila Majerona iz Dunaja, v katerem mi piše mej drugam, da je bil Ivan pri njem, te sta se razgovarjala o domačih stvareh. Kakor se čuti, misli na dražbi, katera je stavljena na 16. junija, dr. Štor kupiti domačijo na Dolji. Boršnica mi je pisala pred nekoliko meseci še, da bo ona gnala do 18 tisoč. Temu jaz dosti ne verjamem, pač pa Štoru. Na vsak način bi bilo dobro, da gre tudi Jože k dražbi, ker dostikrat se zgodi pri tacih prilikah, da se proda izpod vsake cene, ako ni kupovalcov. Kaj pa, ako bi kupil Jože? Jaz mislim, da ne bi slabo opravil, saj bi potem na drobno lahka z dobičkom raspradal, kar ne bi hotel obderžati za sebe. Ako neima vsega denarja pri rokah, lahko bi mu jaz postregel z nekoliko tisočaki. Jaz ne vem ceniti grunta, vendar mislim, da ni mej slabšimi, če so tud gojzdi izsekani. Dobro bilo po mojih mislih da kupi ili Jože ili Boršnica, da bi vsaj ostal dobiček v rodbinskih rokah.

Nadjam se, da mi boš v tem v kratkem odgovorila.

Pri nas smo v velikem direndaju. Draškovica otpotuje se Emo v soboto k Idi, ker ima za narediti neko operacijo pri zdravniku zob na Dunaju. Ali ta bi bilo naj manje. Više posla in govorenja nam napravlja svečanost, ki se bo veršila 25 do 27. junija. Postavil se bo namreč spominek pesniku Gunduliću, Dubrovčanim. Prišlo bo tujcov iz daljnjih in bližnjih krajev. Take svečanosti Dalmacija še ni imela, kakor obeta ta.

Mi nisi sporočila, jeso li došle one tri botiljke v dobrem stanu. Ako imaš salame od več, ne bom se jezil, ako mi pošlješ še, da pomažem usta, da bo dalmatinec lakše tekel.

Moje poglavitno opravilo v vrtu je končano, nacepil sem raznoverstnih vertnic, tako lepih, da je treba kar klobuk vzdigniti, ko se pride v bljižino k njim. Upam, da se bodo prijele, ker je ugodno vreme. V nedeljo smo dobili prijetnega dežja in sedaj je lepo hladno in vlažno. Prejmi moje pozdrave za sebe in vse svoje.Tvoj

brat

Frano

Faksimile tega pisma še ni na voljo.