ID
1218
PošiljateljFranjo Boršnik
Poslano izDubrovnik
Poslano vLaze pri Logatcu
Datum30. 10. 1893
Vir
teme
Osebni arhiv
Družabnost · Finance · Vreme · Hrana

Dubrovnik, 30/10 93.

Draga sestra!

Da se pot ne zarase, moram vendar dati od sebe znak, da me še niso pojeli morski raki, čeravno se še vedno hodim kopat. Prenehal sem sicer parkrat zarad dežja, ali toplo je vedno, sedaj pravo letniško vreme. Te dni sem imel tudi dosti opraviti na vrtu, ker je bil zanemarjen in plevelom prerašen. Trava in osat na mesto grozdja! Tako slabega pridelka se še ne vem spominjati, in še to kar je bilo grozdja, ni imelo prave slasti. Temu je bil kriv červ, ki se je zalegel in uničil plod. Bo treba gruntu davke odpisati!!

Ako ravno mi ni nobeden nič pisal, kako se je stekel 17. tega meseca, vendar mislim, da je Boršnica kupila na dražbi, kakor se je poprej govorilo. Od Nane sem prejel eno pismo, v katerem mi je naznanila, da je naprodaj ona podertina pri hiši v Borovnici. Dozvolil sam ji, da more kupiti za 500 fr, ako hoče. Kasneje mi ni več sporočila, kaj in kako s tem.

Ker ji do novega leta za očeta nimam pošiljati, vedi, da takrat bom poslal tudi za Jožefa onih 12 fr, katere sem rekel kako stroške za prodaje da bom ja terpel.

Ker si imela letos tako slabo olje za salato, poslal ti ga bom jaz od tukaj zatoraj ne delaj »proviste« (da se ne založiš ž njim). Smokve sem že tudi naročil, da jih prejmeš če ne pred vsaj za svetega Miklavža. Če bo pri tem ostala kak luknja, se ve, da je bom zamašil z butiljko če dobim kaj poštene kapljice, katero sem naročil. Ivanki se zahvaljujem za čestitki, zlasti ker je pisava v zvišeni pesniški obleki. Ostanite mi zdravi in veselo pozdravlja Vas.

Tvoj

brat

Frano

Kako napreduje študent v Borovnici?

Kako si zadovoljna s starom?

Faksimile tega pisma še ni na voljo.