ID
1219
PošiljateljFranjo Boršnik
Poslano izDubrovnik
Poslano vLaze pri Logatcu
Datum9. 12. 1893
Vir
teme
Osebni arhiv
Hrana · Družabnost · Vreme

Dubrovnik, 9/12 93.Draga sestra!Obljuba dolg dela, pravi stari pregovor, novi pa ga zaverne, češ, obljubiti in dati je preveč. Jaz sem starokopitnež, zato sem si tudi očistil vest danes s tim, da sem napolnil zaboj z različno šaro, tehta vse skupaj 60 kil. Notri boš najdla v lami olje, v škatlji in papirju zavite smokve, in nekoliko steklenk vina raznoverstnega. Na verhu nisem mogel s kim druzim napolniti prostora nego s steklenkami od rozolina, v katerih pa nij rozolja, nego vino, katero naj bolje storiš, čim prej ga popiješ. Zaboj sem danes popoldne spravil do »iblajtarjev«, kjer so ga zmjerili in po njih šegi zavezali s plombo. Vendar iz Dubrovnika ni še šel, ker je dotični parobrod zakasnil. Na mjesto da bi bil danes zvečer ob 6 uri otišel, odšel bo še le jutri zjutraj. Ipak upam da boš vse prejela v redu še pred Božičem. Če bo vse srečno prišlo ali se kaj razbilo, boš vidila sama naj bolje. Ko prejmeš, sporoči mi, da bom vsaj vedil, če bom na stare dni sposoben za »pokarja«.

Novosti Ti ne vem sporočiti, ker je vse pri starem. Dežuje po malem skoraj že mjesec dni, in bil je mej tem v morju tako silen vihar, da je razdrobil vse kopališče in več bark. Tudi meni v vertu se je poveznil latnik. Bom imel vsaj na spomlad zabave, da ga nazaj postavim.

Nana mi ničesar ne piše, gotovo preveč navdušena kramari.

Včeraj sem bil pri sodnji in pričal za njo proti oni tožbi glede računa oštirstva. Napomenil sem tudi Jožetove besede, katere je izrekel, ko sem mu povedal, kako sem naredil njima račun, da mu je drago, da je tako na lepo ispalo. Rekel sem, da sem ji jaz svetoval, da naj priseže in da bolete so lahko ponarejene (falzificirane).

Če človek nima svojih, mu jih tim više nekladajo dragi. Brez križa na svetu ni mogoče živeti!

Dobro se imejte v praznike in pričekajte veselejše novo leto!

Pozdravlja vas vse skupnoTvojbratFranoFaksimile tega pisma še ni na voljo.