ID
1223
PošiljateljFranjo Boršnik
Poslano izDubrovnik
Poslano vLaze pri Logatcu
Datum26. 12. 1894
Vir
teme
Osebni arhiv
Zdravje · Dunaj · Družabnost · Religija

Dubrovnik, 26/12 94.Draga sestra!Navada je, da se v praznicih obišejo znanci in prijatelji, tim više pogoste sorodniki. Ker je pa paša dušna tudi potrebna kakor hrana tjelesna, velja tudi malo pokramljati s svojimi da se glava razvedri, tudi okrepča. Če pomislimo, koliko smo imeli radost nad malenkostima v svoji mladosti, katere sedaj še za mar nimamo, moramo zaključiti, da bomo vse to bolj otrpnjeni za posvetni užitek, kolikor je večji broj naših let. Ravno nasprotno temu je s telesno papco in pupco. Želodec se je postaral, postal izbirčen in še to kar vzame, godrnjavo povživa, ali pa še celo nazaj verne, kakor berač ciganski, če mu daš pre slab dar. Se ve temu so veliko krive ustne grablje, iz katerih ispadajo zobe, ali pa štrle ostanki, kakor v onih po hlevih. Mi pravimo, svet peša. Ni res, mi pešamo, ali nečemo da se predamo. Zatoraj le korajžo! In da se pokažemo bolj ognjeviti primimo za čaše ter ga dobro srknimo za zdravje vesele tovarišije, na zdravje nas vsih in onih, ki se nas v dobrem spominjajo. Tako nam prejdejo veselo božični prazniki, Silvester bo zakimal in predramilo se novo leto.V to Vam želim vsim mnogo sreče in popolno zadovoljnost.

Kaj pa »Francoska tetka« je prišla na Kranjsko? E, zima je, voda zmrzava, zakaj ne bi tudi črnilo! Sicer se pa jaz ne morem tožiti na strogo zimo. Res je vreme jako viharno, vetrovi pihajo iz vseh strani, ali peči še nisem zakuril. Če pogledam v vrt, za silo bi se še naredil šopek iz vrtnic, rezede, hrizantema (matrikalov) i. dr.

Zdravje moje dobro, životarenje vse na starem. Upam da bo prinesel predpust kaj več življenja, če ne že v hišo, ga bo treba iskati pa zunaj. Po novem letu pride društvo predstavljat v teatru, plesove napovedujejo že sedaj. To bo poskok!

Dobar kristjan gre vsak praznik k maši. Deset je odbila, torej tamo!Pozdravlja Vas vseTvoj

brat

FranoAko je Ivan pri Vas, reci mu, da ima na Dunaju pismo in zabojček kakor lani.Faksimile tega pisma še ni na voljo.