ID
1225
PošiljateljFranjo Boršnik
Poslano izDubrovnik
Poslano vLaze pri Logatcu
Datum23. 4. 1895
Vir
teme
Osebni arhiv
Dom · Trst · Gospodinjstvo · Družabnost · Dunaj

Dubrovnik, 23/4 95.

Draga sestra!

Ali ste še kateri živi, ali vsi umirate, da se nobeden ne zglasi s kakim listom? Po časopisih se bere strašne reči. Če je le polovica tega resnična, je že preveč, če se tudi vzeme iz dobre ali hude strani. Ako je to božja kazen, so Slovani, posebno Slovenci, res od Boga prekleti. Toda bolje je vzeti nasprotno stran, ker Slovenci so večji del bogoljubni narod. Kogar Bog tepe, tega Bog ljubi. Tukaj imamo pregovor: vse gore za bolje. Tako se moramo nadati, da bo kmalo zrasla nova Ljubljana, katera bo lepša od stare. Koliko je zadela nesreča Vašo vas in posebej Vašo hišo? Ker so bile počitnice, je bil k sreči Pepi gotovo doma.

Vse drugače, veselo in živahno so prošli meni prazniki. Prišel je namreč vseučelišni profesor iz Dunaja, vitez Schroetter, dvorni svetnik it.d. i.td. s svojo družino v Dubrovnik, ter se nastanil v naši hiši. Na Veliko nedeljo smo imeli veliko kosilo, ki me je stalo čez 50 f. Boš morda rekla: da je prišel kak revež, mu ne bi dal še 50 krajcarjev ne. Tudi lahko res. Ali imeti kako veliko živino za prijatelja pomaga dostikrat več nego more škodovati primanklaj par goldinarjev.

To sem Ti mislim pisal, da je prodal Draškovič hiše in da se je mislil preseliti v Trst. Zdaj se že jezi in kesa, da je poslušal ženo, ki ga je nagovarjala k temu. Tu je začel že na to misliti, da bi ostal tukaj. Bog daj norcom pamet! Nekateri ljudje znajo pridobiti premoženje, ali ga ne umejo uživati, temveč ga imajo, da jih muči lastni denar. Tak je tudi Draškovič. Pri vsem tem se mu je pa še Ema zaročila za Oberlajtnanta, da ji bo moral šteti kavcije 24 tisuč.

Jaz se dogovarjam z laškim Minister-Residentom, ki želi priti na vsak način v našo hišo na stanovanje. Ako bo podpisal mojo zahtevo in daroval 100f mjesečne stanarine, prepustil mu bom ter se izselil v kako majhno stanovanje, ker tolika hiša je res prevelika za dve osebi z jedno deklo. Tudi da preveč opravila pometanje. Nana mi ne piše, je li v Borovnici kaj škode naredil potres. Bojim se, da Boršnica v Kurji vasi bo imela gotovo koliko toliko popravljati. Še tega se ji je hotelo! Morda je pa ostala hiša nepoškodovana, res Sl. Narod ne omeni nobene nezgode iz K. vasi. – Res je na svetu vse nečimerno in nespametan je, kdor se ubija za ta kratek obstanek. Pozdravljena se svojimi!

Tvoj brat

Frano

Faksimile tega pisma še ni na voljo.