ID
1511
PošiljateljIvan Lah
PrejemnikZofka Kveder
Poslano izPraga
Poslano vZagreb
Datum12. 12. 1906
Vir
teme
NUK Ms 1113
Finance · Praga · Izobraževanje · Vreme · Literarne revije

Vinogradi, 12. 12. 1906

Draga prijateljica!Kakor Ti je menda že znano, se je ustanovila v Pragi »Slovenska sekcija Svobodne Misli. Takoj po novem letu se misli stopiti z listom na dan. Tu je sedaj provizorično pripravljalni odbor. Stvar je pri nas potrebna in bo naletela na velik odpor. To seveda ne more strašiti, kajti pri nas vse oprejmejo z nezaupnostjo od ene, z bojem od druge strani. Mislim pa, da se bo pod »Svobodno Mislijo« zbrala vsa inteligentna mlada moč. Včasih, kot so sedaj, je treba začeti. Klerikalci bodo izdajali »Čas« vsak mesec in pri nas nimamo lista, ki bi vsaj malo paraleliziral ta tok. Torej boš gotovo pristopila v vrsto »Svobodnih misliteljev« Tosem ti torej imel čast sporočiti od strani sekcije. Naredili smo tako, da dobi vsak član, ki je res svobodni mislitelj legitimacijo za 1K in list bo kolikor mogoče po ceni. Gotovo boš tudi Ti o tem oziru imela kaj povedati, posebno o našem ženstvu in bo nas zelo veselilo. Spočetka moramo seveda pisati brez honorarja. Za enkrat ostane stvar tukaj v področju »Volne Myšlenky« potem pa se mora preseliti v domovino. Ako si zato, sporoči tudi svojemu okrožju. Imamo že precej prijav, posebno delavci v Trstu so se zavzeli za to.

Zadnjič sem naredil, kakor si naročila. Računal mu pa nisem nič, ker nisem vedel, če bo vzel. Tudi sem še Vydri nekaj dolžan na kavi, kar naj pri prihodnjem honorarju izračuna, tiste krone za pesem pa Ti kako priračunaj. Ali imaš za prihodnjo štev. kak spis o Gregorčiču. Če hočeš napišem jaz.

V Pragi je zima, sneg. Jaz ostanem tu. Sedaj je mizerabel življenje, a upam dobiti posojilo 600 K potem sem rešen za letos. Dela je dosti in malo časa.

Pozdrav Tebi, g. doktorju in Vladi.

Sprehod mi je zelo, zelo ugajal.

I. Lah

Naslov za tu M.

Svob. Misel. Volna Myšlenka

Praha – Vniohr.

Korumní Tř.

Faksimile tega pisma še ni na voljo.