ID
1515
PošiljateljIvan Lah
PrejemnikZofka Kveder
Poslano iz
Poslano vZagreb
Datum26. 3. 1918

V. 26. 3. 1918Draga prijateljica!Hotel sem Ti sam osebno čestitati k »Hanki«. Mislim, da je te dni izšel v »Slov. Narodu« moj feljton o nji. Tudi za »Domovino« sem napisal o nji članek za naše žene s par opombami, da naj se poslovijo od svojih nemških romanov in čitajo hrvatsko. To, kar sem povedal v »Narodu«, je bilo rečeno popolnoma odkrito in skoraj sem se izogibal preveliki hvali, da ne bi stvar izgledala kot izraz kake osebne simpatije. Tov. Strakatej mi je rekel, naj napišem feljton za »Nar. Listij«, a upam, da bodo to opravile Tvoje češke znanke. Sicer pa mislim, da bomo kmalu videli češki in poljski prevod. Zanje bo to prav tako važno, kakor za nas. Napisati časovno delo s trajno vrednostjo je gotovo težje, nego pisati o dogodkih, ki jih ne moti kričeči zunanji svet. Zato sem bil »Hanke« zelo vesel in bo ostala nam tako draga, kakor Tebi, ko si jo pisala. Občudujem Tvojo pridnost in agilnost. Ž. S. Ti da gotovo mnogo dela- treba je vzdržati do konca. Saj krog delavcev se bo vedno bolj širil.

Pri nas doma je v narodu zdaj vse zdravo – manjka nam kulturnih delavcev: mnogo jih je na fronti, mnogi so za mejo. Vzgojili smo premalo takih delavnih ljudi, ki bi se bili specijalizirali in se že v mladosti pripravljali na to, da bodo znali pozneje to povedati. Od tod izhaja vsa kulturna mižerija. Pa upajmo, da bomo tudi to premagali. Jaz čitam mnogo in skušam izpolniti svojo dolžnost. Za velikonoč pojdem v Prago. Imam zelo dobro inteligentno prijateljico, ki vse stori zame.

Gospej Ž. sem izročil pozdrav. Izdala je zadnji čas tri knjige. Za prih. štev. Zensk. O. ji napišem. »Slovenske žene« (pregled od Turnograjske do danes) Mislim, da ostanem še dolgo tu. Če bo mogoče, bom vzel sobo in bom tam prepisoval »Češko antologijo«. Zelo se veselim na to pomlad, ki je zunaj sicer zelo trda in gladna – a v svoji notranjosti polna nad. Nestrpno čakam, kaj prineso bližnji dnovi. Pazi lepo na svoje zdravje in delaj pridno, nesramnost »Dneva« etc. Naj Te ne moti. To vse samo propade.

Vesele praznike srčne pozdrave

Tvoj Lah

Faksimile tega pisma še ni na voljo.