ID
1527
PošiljateljZofka Kveder
PrejemnikIvan Lah
Poslano izZagreb
Poslano v
Datum28. 1. 1919
Vir
teme
NUK Ms 1113
Feminizem · Uredniško delo

Zagreb, 28. 1. 1919

Dragi prijatelj! Hvala Ti lepa, da si pisal. Jaz pridem najkasnejše v 14. dnevih v Ljubljano. Stvar je namreč ta: Srpkinje so začele veliko agitacijo za politične pravice, obrnile so se na nas Hrvatice, pa bo to stvar vzelo v roke: »Demokratsko udruženje jugoslovenskih žena«. Stvar je namreč taka ali prevzamemo stvar mi – ali pa klerikalci. Bolje da je inicijativa v naših rokah. Drugo nedeljo bomo imele veliko skupščino. Jaz bom referent. Moje mnenje je, da se mora dati ženskam raj v občinah nekake pravice in da je slaba taktika od naprednjakov, da se upirajo feminizmu. Bodo pa klerikalci in socijalisti preko naših glav stožili kar treba. – V Ljubljani bi imela predavanje za ženstvo vseh strank ter bi povedala kaj so v tej stvari storile Srpkinje in Hrvatice. Prosim Te, govori z našim ženstvom pa mi piši, da vem. – Jaz bom pisala tudi Štebijevi a one druge (Cilko Krekarjevo itd) poiščem osebno, ko pridem.

»Sokolič« je imenitna ideja. Pošiljam Ti to malenkost, če Ti je prav. Našla sem Ti tudi novega pristaša in sotrudnika enega najboljših apostolov sokolstva v Srbiji, ki je bil v Zagrebu v svrho, da se ujedine srpska in hrvatska sokolska drušva: brat Momir Karounović, arhitekt, ministarstvo gradjevina, Beograd. On Ti bo že te dni kaj napisal a Ti mu pošlji Tvojega Doreta, oni imajo v Belgradu že literarno umetniški odsek v Sokolu.

Radi klišejev bom govorila.

Ko pridem v Ljubljano, bi se rada spoznala z vsemi našimi ljudmi, ki kaj delajo. – Menda bo v 14. dneh zima že malo popustila.

Napiši mi malo reklame za »Jug. Ženo« prosim!

Lep pozdrav!

Zofka

Faksimile tega pisma še ni na voljo.