ID
1530
PošiljateljZofka Kveder
PrejemnikIvan Lah
Poslano izZagreb
Poslano vMaribor
Datum12. 12. 1919
Vir
teme
NUK Ms 1113
Delavnost · Uredniško delo

Zagreb, 12. 12. 1919

Dragi prijatelj!

Dela imam čez glavo, drugače bi Ti bila že davno pisala. Zaradi tiste brošure sem rekla Breyeru, da Ti piše. – Člitamo v naših časopisih, da »Drava« že izhaja. Pošljite tudi meni. – »Jugosl. Žena« se tiska in tiska in vsa sem že obupana. Kolnejo se od tedna do tedna, da izide. Zdaj menda bo res drugi teden pred Božičen. Napravi, prosim Te nekaj reklame.

Mi v Zagrebu smo se nekako prebudili in delamo da vse leti. Skoro vsak dan so predavanja, kurzi, debate itd. Zagreb se popravlja.

Moj soprog bi iz »Njive« res rad naredil pravo Jugoslovansko Njivo. Daj no, pomagaj! Nikakor se Slovenci ne držite tako postrani. – Ti si mu zelo všeč, zaupa Ti – verjame Ti. Zdaj je prevzel povjes. nar. gospodarstva a dela še več kakor doslej. »Njiva« mu je še vedno pri srcu in tudi »Pučke Novine.« Posebno »Njiva.« – Tiskarna je zdaj pripravljena, da vse žrtvuje, da bo res »Jugosl. Njiva.« On tebi ponuja, uredništvo slov. dela. Vsake 14 dni bi moral skrbeti za prilog od 8 str. »Njive« (če hočeš tudi vsak teden, ampak za početek bo menda dovolj vsakih 14 dni). Ti dobiš za to mesečno 500 Kron in, naravno, še honorar posebej. Stavi svoje zahteve glede honorarja. Tebi in sotrudnikom, Juraj ne vè kakšen je honorar v Sloveniji v navadi. – Piši takoj, če ponudbo sprejmeš – bilo bi lepo in zelo koristno za jugosl. idejo. Juraj bi rad, da bi stvar začela z Novim letom že funkcijonirati.

Jaz pojdem morda o Božiču v Ljubljano na predavanje in morda tudi v Celje. –

Agilna sem in pridna in mnogo boljše volje. Pozdravi vse Mariborčane, posebno vse pri Vas doma: gospo Balonovo, Ivanko, dr. Lipolta. Tudi Pfeiferja in Tomana pozdravi. – Pfeiferju reci, da imam zdaj toliko dela, da nimam časa misliti na korespondenco hotela sem namreč ž njim malo živahnejše dopisovati, ker mi je zdel zelo zelo agilen in energičen človek a taki so mi všeč. Ni imel časa, da mi odpiše a zdaj ga tudi jaz nimam. –Letim na veliko sejo vseh društev prosv. in kult. Zagreb v gradski viječnici. Mi take stvari zdaj imenitno izpeljavamo, – posod se dela, dela.

Prav lep pozdrav in piši!

Zofka

NB. Slišiš, piši: Lovro Kuhar-ju, Guštanj, Koroško, – imeniten fant, bivši hlapec, velik prirodni talent, je bil legijonar, prišel pred 2 mesci domov ušiv in razočaran. Treba se je pobrigati za njega, ker bo postal drugače boljševik.Faksimile tega pisma še ni na voljo.