ID
1539
PošiljateljZofka Kveder
PrejemnikIvan Lah
Poslano izZagreb
Poslano vLjubljana
Datum4. 2. 1925
Vir
teme
NUK Ms 1113
Feminizem · Politika · Zdravje

Zagreb 4. 2. 1925Dragi prijatelj! – Čestitam najlepše na uspehu v gledišču in na odlikovanju. – Tudi moj mož čestita in se zahvaljuje za dobre misli, ki jih imaš o njemu. – Dopoldne se je odpeljal v Beograd.

Jaz sem imela težke čase Juraj se je vrnil iz agitacije – imel je 37 skupščin, - potem je zopet v Zgb delal »kao lud«, imel referate v strankinem sekretarijatu itd, - da je na konec organizem popustil. Dobil je težko influenzo in pljučnico. Pred tremi dnevi je vstal, pa so zopet planili po njem. Takoj ko je padla temperatura je pisal cele kupe pisem, in obiski, telefon etcetera, da sem bila že vesela, da gre – se bo vsaj v Beogradu »spočil.« – Tako namreč pravi, ampak mislim, da bo tam še le začelo še hujše delo. Tako Ti je. Kdor je res za domovino, mora delati za deset konjskih sil, ker drugi ne delajo nič ali pa še razdirajo. –

Nekaj bi Ti rada rekla, pa mi je teško. Izgleda kakor da denunciram pa je vendar potrebno reči. – Nevem kakšne so naše ženske, ljubljanske namreč. Morda dobro mislijo pa neumno ispade. – V reprezentacijo jugoslov. žen treba pošiljati nacijonalistkinje in prave Jugoslovenke a ne separatiskinje naj bodo tako pametne. Naravnost neumno se mi zdi, da se dopušča od vlade, t.j. od naše nacijonalne vlade – da nas gre reprezentirati v tujino separatist. Štebijevka vedno psuje in povsod čez demokrate in nacijonalni blok, škandalizira se med našimi volitvami reakapitulira povsod tudi v Zgbu. Slovenčeve laži o volitvah v Ljubljani, na Hrv. v Makedoniji. Prav fletna reč, če bo po Ameriki govorila! – jaz še celo sem gori v mojo tišino slišim te pripovesti – in nikakor ne morem razumeti naših slovenskih tepcev. Bi rada videla ktero liberalko t.j. demokratkinjo bi Korošec in Radić pošiljala v Ameriko, da jih reprezentira pred tujino! – Prosim Te, podrezaj malo v to stran s kakšno notico v časopisih. – sama bi, da sem zdrava ali Jurajeva bolezen me je jako zadržala v moje zdravljenje in srce mi zopet dela velike neprilike. Mnogo ležim. –NB: Reci našim ženskam: da ni edina stvar pamet, - ampak državni duh in ljubezen do celotnosti naše države pri ljudeh, ki se pošiljajo čez mejo. Prosim za diskrecijo, ker sem prebolna, da se kregam. Opozoriti pa se mi je zdelo dolžnost.

Prav lepo te pozdravlja in vse dobro želi Zofka

Faksimile tega pisma še ni na voljo.