ID
190
PošiljateljJosip Kremenšek
Poslano izOdesa
Poslano vLaze pri Logatcu
Datum25. 7. 1903

Ljubi stariši!Ura je 1 1/2 . Na pošti sem. Krasno poslopje. Kaj takega še nisem videl. Ob 4ih zjutraj smo dospeli z ladijo v Odeso. Izkrcali smo se šele ob 9 1/4 iz ladije. Težko je priti v Rusijo. Vse so naju izprašali, kaj sva, kam greva, po kaj greva i.t.d.

Najine stvari so vse preiskali in pretipali, če bi našli kaj sumljivega. Revolverja sva narazen djala in na golo pod hlače obesila, niso jih dobili! Sedaj bo že bolje. Sedaj ko sva enkrat v Rusiji, naju noben več ne upraša, a čez mejo priti je težko. Ko sva se po Donavi iz Galatea vozila je bilo vse mirno na ladiji, a po Črnem Morju! – Vozili smo se 9 ur po morju. Znano je že, da je Črno morje vedno nemirno. Tudi sedaj je precej pluskalo in kmalu ko smo začeli po morju voziti, videti je bilo znane prikazni na ladiji – bolnike. Nama ni bilo nič. Mrežo sva razpela na ladiji in sva gugajoč se zaspala.

Tu v Odesi ne bova dolgo ostala. Vse kar se kupi je preslano. Ogledala si bova samo mesto – krasno je, lepši kot Budimpešta. Ogledala bova muzeje in kar je zanimivega, potem pa odrineva proti domu. Mislim, da bodeva 15. že doma. Šla bova čez Belgrad, Budapešto in Dunaj. Po Rusiji bi že hodila, a potem nama zmanjka denarja, sicer pa nimava dovoljenja po vsej Rusiji hoditi, vesela sva, da so naju še sploh v Rusijo pustili. So pač Rusi! Magnati!

Ali ste dobili pismo, ki sem ga pisal ? Gotovo se je izgubilo, ker ga ne omenjate v pismu. Jaz sem prejel samo eno pismo!

Kadar mi sedaj pišete, pišite mi v Semlin ob Savi post. rest.

Ali je Mici že doma?

Ali je Turek doma? Pride Habe kaj v Laze? Kako se kaj imate doma?! In Meni se godi dobro! Vročina je sicer grozna, tako, da se je v Galateu topil asfalt po trotoiru.

Vse bolj natanko Vam povem ustmeno!Srčno Vas pozdravlja vse

Vaš

JosipOdesa, 25/7 03

1 ½ popoldne

Faksimile tega pisma še ni na voljo.