ID
194
PošiljateljJosip Kremenšek
Poslano izPraga
Poslano vLaze pri Logatcu
Datum23. 10. 1903

Draga Julija!Že dva dni se pripravljam, da ti odpišem, a šele danes sem se pripravil. Ko sem prejel tvoje pismo sem se čudil raznemu v pismu! Pišeš mi, kaj da je rekel glavar; mislim, da toliko bi pač lahko vedel, da tehnika ni univerza. Na univerzo se ne more upisati brez mature in mu tudi ne bi nič koristilo če bi se tudi. Na tehniki je drugače, namreč sedaj! Zakaj so pa naredili na srednjih šolah to, da se sredi leta lahko maturo dela? Samo zato, da kdor pade, nič ne izgubi s tem. Na univerzi izvanrednim slušateljem niso všteti semestri kakor je to na tehniki. Jaz sem ravnotako upisan kot drugi in imam svojo legitimacijo kakor drugi visokošolci, torej imam iste pravice kot drugi.

Če pa glavar ni toliko učen, da bi to vedel, pa naj si kupi en visokošolski (tehniški) program in naj se iz njega uči. Saj nisem sam, saj so drugi tudi na tehniki, ki jim je ravno tako izpodletelo kakor meni.

Profesor o tem tudi ne ve, ker on ve paragrafe univerze a ne tehnike; po čemu vas begajo, jaz bi bil gotovo raje doma, če bi vedel, da mi ne koristijo nič te študije brez mature.

Omenjaš mi, da je vse tako drago kot na Dunaju!

Da tu ti dam vsaj nekoliko prav, četudi je na Dunaju le vendar bolj drago. Sam nisem vedel kako je in Turek mi ni tako povedal kakor je. Sedaj vidim ko izkusim. Mislil sem si, če Turek s temu malimi podporami izhaja, ne more biti taka draginja,

Toda temu je drugače! On ima namreč tu na Češkem 3 tete in ko sva nekoč govorila se je izdal, da je eni 300 K dolžan – za drugi dve ne vem če jima je kaj, torej potem že izhaja, a vklub temu je bil že večkrat lačen! To je seveda tajnost, molči o tem, da se ne zve, ker mene veže beseda, da ne povem nikomur.

Ko bi ne prišla o pravem času v Prago, bi še stanovanja ne bila dobila, vsaj tako blizu šole ne, imam namreč samo 10 minut do šole, če grem hitro. Potem sva hodila z drugimi fanti ki so iskali stanovanja, a nikjer nisva videla take sobe, še za drag denar ne. Letos, kakor govorijo, se je težko dobilo kako stanovanje pred drugimi leti. Vsak nama zavida, da sva tako dobro zadela!

Hrane pa na stanovanju ni za vzeti, ker le ni rodbina posebno dobra, se dobi jedi, ki se jih sploh ne more jesti. Pri dobrih rodbinah pa stane hrana mesečno, a brez zajutrka 20-25 fl, torej je veliko bolje iti v »jedilno« in se vzame kar se hoče in kolikor se hoče, če pa človek ni ravno lačen, se gre za večerjo lahko spat in s tem prihrani. Vendar je tokaj le bolj ceno kot na Dunaju! Na Dunaju bi si ne upal izhajati brez 50 fl. a tukaj mislim, da bom lahko izhajal mesečno s 35 fl. Prosim torej, če mi pošljete denat vsajega prvega v mesecu, da lahko plačam stanovanje. Nabere se tudi malenkosti, kako n. pr. zvezki in drugo orodje za šolo, sedaj sem moral še brisalke kupiti, milo, potem čaj, ker do opoldne brez zajuterka težko strpim.

Hruške sem že pojedel in jabolka, pač pa imam še češplje in salamo in če se opoldne dobro najem, si vzamem zvečer pest češpelj in večerja je gotova. Jedi pa ti vražji »Pemci« ne znajo kuhati, še sedaj se nisem privadil nekaterim jedem.

Da sem pa toliko denarja dal v šoli, to bi pa profesor lahko vedel, ker kemija je draga študija. Imam vsak teden 11 ur kemije in kuham in pečem, da je joj! Seveda, »piskrov« tudi kaj pobijem – kolikor jih hočem, samo navlašč ne in za to ropotijo morem začetkom semestra plačati, medtem ko inženerji in drugi tega nimajo. Razun kemije imam še matematiko, fiziko, mineralogijo in »Enzyklopädie des Hochbaues« pri tem se učimo zidati (kakor inženerji). Vseh ur imam 32 na teden. Pri kemiji nas je 30 in pa pri mineralogiji, a pri drugih predmetih nad 200 slušateljev, – premisli v eni sobi več kot 200 »žrebcev«, to je ropot, da je groza, kadar gremo ven.

Vprašaš me, če sem zdrav, bi že bil, ko bi me vedno zob ne bolel, pa trganje imam prav za prav.

Vreme je tu zelo čemerno, vsak dan gre skoro dež, zadne dni je pa postalo precej mrzlo. Češčina mi tudi že nekoliko leze v glavo, tako da bom ko pridem domov »uš dobre

muvil pa česki« (fonetično).

Drugega ti ne vem pisati! Piši mi kaj, kako se imate kaj doma, če ste že skuhali šnops in vse drugo. Jaz moje steklenice še nisem načel. 6 zalcen sem pa tudi jaz zaman iskal po kofru, kar sline se mi cedé po njem.Bodite vsi v duhu srčno pozdravljeni

in te poljublja

Tvoj

JosipPraga, 23/10 03 ob 9ih zvečer

Faksimile tega pisma še ni na voljo.