ID
196
PošiljateljJosip Kremenšek
Poslano izPraga
Poslano vLaze pri Logatcu
Datum16. 11. 1903

Predragi oče!Že zadnič sem pisal, da ko bi vedel, da mi bodete kaj pošiljali, bi bil prosil, da mi pošljete tudi francozki besednjak. Božične počitnice trajajo od 22. dec. do 8. jan., torej ne vem, ali bi se izplačalo, da pridem domov, ali ne.

Vožnja velja 12.60 fl. Pišite mi prosim, kaj naj naredim. Če ne grem domov, pošljite mi prosim, nekatere knjige, in sicer: Naturgeschichte (Geologijo, kjer je kamenje), obe kemiji za višjo realko (Organische in Anorganische) in mali francozki besednjak (rudeče vezan). Mislil sem namreč, da ne bom več teh knjig rabil, a za domačo vajo so dobre. Mogoče delam iz naravoslovja in kemije že pred prvim semestrom kolokvij, zato se morem že sedaj poprijeti. Pri maturi ne bom Schrautzerja, to sem zvedel iz Ljubljane – vesel sem, da ga ne bom imel. – Učenja imam v izobilje. V kemičnem laboratoriju sem najmanj po 3-4 ure na dan, potem kar imam predavanja, a zvečer se učim matematiko, kemijo in naravoslovje. Ob nedeljah imam pa ruščino in češčino. Še mesta si nisem ogledal, poznam le tiste ulice po katerih hodim v šolo in k obedu. Bil sem tudi enkrat v muzeju in enkrat v gledališču, kjer se mi pa ni dopadlo, že zato ne, ler nisem nič razumil. –

Prosim Vas tudi, če mi pošljete 10 fl. Zadnič sem prosil, da mi pošljete 35, a poslali ste mi jih samo 30. Ker imam sedaj čevlje raztrgane in si morem kupiti tudi »Mikroskopieraparat«, ki ga rabim pri naravoslovju (je kakor kak dalnogled in služi v to, da majhne kristalčke ali sploh kamenje skoz opazuje), zato Vas prosim, če mi pošljete!

Novic ne vem, ker nikamor ne grem.

Kako se imate doma? Ali ste vsi zdravi?

Ali je padlo že kaj snega? Tukaj je vedno deževno vreme, a snega ni še nič.

Prosim torej, da mi pošljete, za kar sem Vas prosil, ali mi v kratkem odgovorite.

Knjige so v vizitni sobi! –

Pozdrav vsem domačim,

posebno Vam,

pošilja Vaš hvaležni sin

Josip

Prosim, kadar mi pišete, sporočite mi tudi, kako je z Mico, ali je boljša ali slabša. Sporočite mi tudi kaj drugih novic iz Laz!

J.

Praga, 16. 11. 1903

Faksimile tega pisma še ni na voljo.