ID
200
PošiljateljJosip Kremenšek
Poslano izPraga
Poslano vLaze pri Logatcu
Datum19. 2. 1904
Vir
teme
Osebni arhiv
Osebna razmerja · Izobraževanje · Praga · Finance

Dragi stariši!Šele danes se mi zdi, da sem zopet v starem tiru. Vožnja me je zelo utrudila. V šoli nisem nič zamudil. En dan bi bil zamudil, a ravno ta dan ni bilo predavanj. Maturitetnega izpričevala se sedaj nisem dobil, ne vem, kdaj mi ga direktor pošlje – gotovo še ni prišel Nemeček z Dunaja.

Skušnje iz mineralogije bodo od 12. – 19. marca, od 30. Učencev ne bo nobeden delal skušnje, jaz bom poskusil, če bo mogoče pred Vel. nočjo narediti. Mineralogijo sicer znam in me tudi zanima, vendar je silno veliko tvarine in ne vem, če bom mogel v enem mesecu vse predelati.

Čisto pozabil sem, da bi bil vzel seboj one knjige, za katere sem vam že pisal, namreč: mineralogijo in organische in anorganische Chemie. Iz teh se sicer ne morem učiti, vendar mi služijo v nekak pregled. Prosim, če mi te knjige o priliki pošljete. Kupiti si morem na vsak način, če se hočem pripraviti na skušnjo, tudi večjo knjigo iz mineralogije in Chemije, ki staneti obedvej okoli 10 fl.

Črno obleko (zurka = slovanska noša) sem si že kupil. Stane 28. fl. Kupil sem si tudi telovadno obleko, klobuk in več drobnarij, ki jih rabim doma ali v šoli. Denarja mi je ostalo le še par kronic, in te bo kmalu zajedel. Suša je torej blizu!

Vreme imamo prijetno. Nimamo več takega mraza, in danes je celo prav lepo sonce sijalo. Če bom delal skušnjo, pridem že za sv. Jožefa domov, če ne, pa nekaj dni pozneje.

Novosti ne vem. Danes so pražki realci demonstrirali pred šolo. Danes se je namreč en realec zaradi profesorjev zastrupil, in ta je že peti tekom 20ih dni. Ne vem, ali se hočejo vsi postrupiti!Pozdrav vsem! Vaš

Josip

Praga 19/2 04

Faksimile tega pisma še ni na voljo.