ID
202
PošiljateljJosip Kremenšek
Poslano izPraga
Poslano vLaze pri Logatcu
Datum5. 3. 1904

Dragi stariši!Danes sem prejel denar, hvala Vam! Težko sem ga pričakoval, ker kakor sem Vam pisal, bil sem že zadnje dni preteklega meseca brez denarja. Čudim se, da mi niste poslali tudi za vožnjo, ko sem Vam vendar pisal, da pridem že od 18. – 22. t.m. domov! Ali niste dobili razglednice?! – Prosim torej, če mi tudi za vožnjo pošlete; tega sicer ne vem natanko kedaj se nehajo predavanja, a vsekakor sredi tega meseca.

Danes sem dobil šele maturitetno izpričevalo. Mogel sem pisariti na realko in vendar sem ga dobil šele danes. Ko bi ga danes ne bil dobil, moral bi brzojaviti na realko, ker v ponedeljek je zadni dan za upisovanje na tehniki in zgubil bi ne bil samo drugega semestr ampak tudi prvi bi bil neveljaven, če ne bi dobil do takrat izpričevala.

Knjigo, da bi delal izkušnjo iz mineralogije, si seveda nisem mogel kupiti in odložiti sem mogel za po Veliki noči. Ker se mi tedaj tega ni treba toliko učiti, upisal sem se na univerzi k turščini katero sedaj prav pridno študiram.

Sploh sem se poprijel sedaj jezikov, kakor češčine in laščine.

Po Veliki noči se bom mogoče preselil na drugo stanovanje, kjer je gospodinja Francozinja (bivša učiteljica na Francozkem). Tu bom imel priliko izpopolnjevati francozki jezik, a ne sam, da bi se učil s tem, da bom mogel govoriti francozki ž njo – še celo vsak dan mi bo dajala uro iz francoščine, pri kateri me bo učila slovnico. Lepa prilika je, zakaj bi je ne uporabil. –

Prosim še enkrat, da mi pošljete denar za vožnjo!Pozdrav vsem!

Vaš

Josip

Praga 5/3 04

Faksimile tega pisma še ni na voljo.