ID
204
PošiljateljJosip Kremenšek
Poslano izPraga
Poslano vLaze pri Logatcu
Datum11. 9. 1904

Preljuba Julija!Danes sem prejel Tvoje pismo, hvala Ti!

Uprašaš me, zakaj ne pišem nič in zakaj nisem pisal za denar. Jaz bi bil že pisal, a mislil sem, da mi bodete že poslali in da potem kaj več ne pišem. Reci torej očetu, da jih prosim, če mi pošljejo 40 fl za mesec, ker letos sem si vzek tudi zajutrk. Za te dni sem si denar izposodil, zato prosim če mi kmalu pošljete. Ker mi je moj »frak« že zelo oguljen, kar je pa glavno, prelahal za tukajšnji mraz, sem si dal delati obleko, ki bo stala 20 fl, prosi očeta, če mi tudi te pošljejo. Tudi krageljcev in srajc mi manjka, a te bom že pri kosilih in večerjah prihranil, ker če bi prosil očeta, da bi mi še za to 6 fl poslali, bi se jim gotovo preveč zdelo, ker že itak mnogo porabim.

Pišeš mi tudi, da mi v kratkem pošljete ostale stvari. Prosim, da kaj ne pozabiš. Pošlji: čevlje, 2 rjuhi, plavalne hlačice, ker jih pri telovadbi rabim.

Potem, ko mi pišeš, da večinoma za pečjo sedite, bom postal spet nadležen in prosil, da mi pošljete tudi nekoliko fižola.

Sedaj sem bil en teden bolan, prehladil sem se bil tako, da sem mogel ostati tri dni v postelji. Danes sem že skoraj čisto dober, le nahoden sem še nekoliko. Tukaj pri nas imamo namreč že precej mraz, posebno danes žvižga burja, da take še nisem slišal, je hujše kakor pa na Krasu. To je dobro, da imamo dobro gospodinjo, taka je kakor Polonca, samo da je zelo inteligentna in se pri njej lahko marsikaj naučimo. Če nas le vidi, da imamo nekoliko časa, nas že upraša, če se hočemo učiti francozko. Vsak dan imamo najmanj eno francozščine. Pa tudi zelo dobra ženska je. Kolikokrat nam skuha zvečer čaja za vse, pa še konjaka nam da zraven.

Učenja je v obilici in če Ti povem, da obiskujem tudi telovadbo, petje in turščino, mi lahko veruješ, da ne razpolagam s časom.

V soboto gremo nekam v predmestje Prage pet. Sploh ko bi imeli čas hoditi okrog, bi lahko vsak večer kje peli, ker vabil za pevski zbor pride vsaki teden najmanj en par v društvo.

Seveda moramo odklanjati, ker nimamo časa. Predavanj imam 44 ur na teden, ko bi ne imel nič drugega, kakor sam šoli sedeti, bi že bilo.

Pišeš mi, če pridem o Božiču domov ali ne. O tem Ti sedaj še ne morem pisati, bom že še videl in Ti o tem še pišem.

Prihodnjič mi še kaj novic piši, pa ne od kranjskih klobas, da se mi ne bodo preveč sline cedile po njih.

Posim še enkrat, če mi pošljete to karsem poprosil!

Pozdrav in poljub vsem domačim

posebno Tebi

pošilja Tvoj

JosipPraga 9/11 04

Faksimile tega pisma še ni na voljo.