ID
210
PošiljateljJosip Kremenšek
Poslano izBušteni
Poslano vLaze pri Logatcu
Datum18. 7. 1903
Vir
teme
Osebni arhiv
Osebna razmerja · Izobraževanje · Potovanja

Preljubi stariši!Vsak dan sem nameraval pisati pismo, a noben dan nisem imel toliko časa. Danes sem prekoračil že Rumunsko mejo. Sedaj sva v Rumuniji. Nande je šel iskat prenočišča, jaz ga pa tu na klopici lakam in pišem. Povpraševala sva že v prejšnji vasi za prenočišče, a tam nisva nič dobila.

Dragi stariši, ali naj vam popišem vse, kar sem do sedaj doživel? – preobširno bi bilo! Natančno povem ustmeno!

Ravno sedaj se je peljal mimo mene rumunski kralj v krasni eqipaži.

Veliko lepega sem že videl! Budapešta na primer je krasno mesto, to je dobro, da sva imela prijatelja, ki nama je vse razkazal. Brez tega bi se težko spoznala v mestu. Na njegovem domu nama je izvrstno postregel. Ogledala sva si premogokop. Popisal bi vam bolj natančno, a to prihranim raje za ustmeno. Šli smo tudi v Gran, ni večje mesto kot Ljubljana, a znamenito je. Najbolj krasno je bilo na kupoli cerkve, ki je v celi Austriji največja. Bil je krasen razgled na Donavo, ki izvanredno narasla in vsa polja poplavila. Iz Budimpešte sva se peljala v Kronstadt. To mesto ima lepo lego. Leži med visokimi gorami. Šla sva na goro, kjer je »Arpadendenkmal«, od tu se vidi celo mesto – krasen razgled! Utrujena sva bila od vožnje, ker vozila sva se 24 ur iz Budapešte. Pod omenjenim spomenikom sva zakurila in skuhala kosilo – razcvrla sva špeh ki sem ga prinesel od doma in kupila sva jajc, pa sva si jih ocvrla. Danes sva cel dan hodila iz Kronštadta (sic). Opoludne sva šla čez mejo. Tu so nama pregledali pase. Sedaj sva v mestu Bušteni; to je letovišče. Krasna lega! Leži ravno pod goro, ki je visoka 6592 m nad morje, druga gora tukaj zraven je pa 7754 m visoka.

To je krasno! Te pečine!

Nande je prišel ravno iz mesta. Prenočišče že imava. Pa sva preskrbljena zopet za eno noč! Ko sva šla čez gorovje v Rumunijo, sva videla velike črede bivolov.

Skrbeti Vam ni treba za me! Imam se izvrstno; še tu na Rumunskem, ko ne znam jezika, si pomagam z francoščino toliko, da se z ljudmi razumem.

Ravno sedaj mi je Nande povedal, da se imenuje ta prelaz čez katerega sva šla »Tomoš-pass«.

Še par dni bova hodila po Rumunskem, potem se peljava do ruske meje.

Domov pridem en mesec pred skušnjo. V slučaju pa, da prideva na Ruskem k kakim ljudem, bom prišel pozneje in se bom rajši učil tu nekoliko matematike.

Ali je Turek že prišel domov?

Sedak sem naredil v pisanju nekoliko odmora in sem si ogledal z daljnogledom vrhove bližnjih gora, katere obseva zahajajoče solnce.

Veliko bi Vam še lahko pisal, a prenehati morem. Sedaj greva k bližnji vodi, tam si skuhava večerjo, potem greva spat, ker pot naju je utrudila in rame naju bole od prtljage.

Oprostite pisavi! Pišem na kolenu, na klopci izven mesta.

Oprostite, če Vam ne bom tako kmalu zopet pisal, ker težko je pisati na poti, ko vedno le naprej hitiva, da bi kaj več videla!

Da ne bodete skrbeli kje sva Vam bom že razglednice pošiljal, a pismo je težje pisati. Zapišem si vse znamenitosti in te Vam ustmeno povem.

Ali je Mici prišla domov?

Jezi me, da prideva tako pozno v Odeso, ker vem, da ste mi že kaj pisali.

Solnce je zašlo! Po trebuhu kruli! Morat iti za večerjo kurit!Mnogo najprisrčnejših pozdravov in poljubov

iz tujine

Vaš hvaležni

Josip

Bušteni 18/7 03

Faksimile tega pisma še ni na voljo.