ID
212
PošiljateljJosip Kremenšek
Poslano izLjubljana
Poslano vLaze pri Logatcu
Datum30. 6. 1903

Draga Julija!Vem, da imate sedaj, ko je tako lepo vreme, obilo dela in nimate časa misliti na to, kako jaz studiram, vkljub temu vem, da vsi domači skrbite, kako bo z maturo. Tudi mene skrbi! Semestralno sem zdelal, ne bo mi treba več trgati hlač v realki, a matura, matura me pa res skrbi. Učil sem se dovelj, sedaj se mi že vse studi, ne morem se že nič več učiti in komaj čakam, da bi bil že konec.

Veliko sem sicer študiral, a če se kaj uprašam, ne znam nič – ne vem kaj bo?! Če padem pri maturi – kaj bo potem, leto je vseedno zgubljeno, četudi mi ni treba repetirati.

Že pridem zopet s prošnjo in rekla bodeš, raje misli na maturo; a tudi to mora biti. Kakor je vsako leto navada, da se dajo vsi fotografirati, to tudi letos.

Torej že zopet denar, kaj ne?

Ker pa moram imeti, če grem na višje šole legitimacijo s svojo sliko, dal sem se tudi sam fotografirati. Uzel bom 6 slik, ker bom dal najbolj znanim prijateljem, kakor oni meni, sliko. Če ne pride kdo do petka, oziroma sobote v Ljubljano, prosim te, povej očetu mojo prošnjo in pošlji mi denar.

V nedeljo, kakor ti je mogoče že znano, priredi se v Ljubljani – v Zvezdi velika veselica – kaj takega še ni bilo v Ljubljani in če naredim maturo, smem ostati v Ljubljani, kaj ne?

Razsvetljava bo velikanska, gorelo bo 2000 električnih lučij, ki bodo po drevesih v Zvezdi razobešene.

Še nekaj bi te prosil, pa si skoro ne upam, ker sem pa kolegom objubil, da bodem pisal domov, izvršim to prošnjo, četudi vem, da nimaš časa. Prijatelji – kolegi so me naprosili, ker vedo, da imamo velik vrt doma, da bi pisal, da bi mi poslali vrtnica (popkov za šopke)in osutega cvetja kakoršnih koli cvetic: mak, georgine, vrtnice, nageln ... sploh osuto cvetje cvetk. Namesto »konfeti« in »koriandoli« bode služilo to osuto cvetje, tako, da bo vsa Zvezda pokrita s takim cvetjem.

Prošnjo sem izustil, ker so me drugi naganjali – sam bi se je ne upal. Če bi pa le imela toliko časa, potem te prosim, da pošlješ v soboto osulo cvetje kar zmešano in naklučem v škatljo, seveda precéj, vrtnice za šopke pa ne smejo biti zmečkane!

To bi bilo torej vse kar ti imam za pisati.

Novosti ne vem, ker moja pot je zjutraj ob 4ih v Tivoli in ob 8ih domov. Sedaj imamo pred maturo en teden prosto. Od 8ih do 12ihdoma. Popoldan zopet v Tivoli učiti, ob 7ih domov – večerjat – spat.

To je dnevni program. Časopisov ne berem in tako ne zvem nič novega.

Pozdravlja vse domače

posebno tebe

Tvoj

JosipLjubljana 30/6 03

Faksimile tega pisma še ni na voljo.