ID
215
PošiljateljJosip Kremenšek
Poslano izPraga
Poslano vLaze pri Logatcu
Datum15. 4. 1905

Draga Julija!Hotel sem že včeraj pisati pismo, da bi je že v nedeljo dobili, a nisem imel časa! Velika noč je tu. Domov ne morem priti, ker imam preveč učenja in vem, da bi doma nič ne študiral. Turek se je že odpeljal, a vstavil se je za par dni v Brnu.

Kako, da mi nič ne pišeš, ali pa vsaj Mici. Vsaj svojo jezo stresi v pismo, da bo vsaj nekaj! Kaj naj ti jaz pišem? Od vremena?! Pomlad imamo že tu, drevje je vse zeleno, kaj pa pri vas? Jaz sem sedaj vsak dan večji del na tehniki; izprosil sem si namreč, da smem tudi med počitnicami obiskavati laboratorij, da popravim, kar sem mogoče zamudil zaradi onih neumnih častnih afer, katerih sem se sedaj srečno otresel.

Na Dunaju me sicer poznajo kot vodjo krokarskih band. Ne vem kateri prijatelj si je dovolil ta špas, da me je izdal kot krokarja, gotovi je bil kateri onih, ki sem jih v častnih zadevah tako slavno ugonobil! Naj le govorijo! –

Sedaj bi te pa prosil, da prosiš v mojem imenu očeta, da mi pošljejo za šolnino 25 fl potem si moram kupiti 2 knjigi (kemiji) katere moram imeti v poli in pa »Lothrohr«. Ker nisem letos več tako neumen, da bi si na jedi pritrgal, če kaj ubijem ali sploh kaj rabim v šoli, sem jemal na legitimacijo v steklarni, kjer dobimo kredit. Prosim, da mi pošljete, kakor hitro mogoče 25 fl, za šolnino se ne mudi tako.

Čevlje imam tudi že raztrgane, pa si skoro ne upam, da bi še za to prosil. Tudi obleko bom potreboval letno. Jaz jo bom kar naročil, potem jo že enkrat plačal, zakaj pa bi ne delal kakor delajo drugi. –

Najbolj sem pa potreben letnih nogavic in če jih imaš kaj, prosim Te, pošlji mi jih.

Kaj pa s tožbo, ali je res končana? In kaj je s travnikom? Zakaj mi nič ne poročaš? Mici reci naj mi kaj piše!

Pozdrav vsem, posebno Tebi

pošilja

Josip(Nedatirano, žig na kuverti: Praga, 15. 4. 1905)

Faksimile tega pisma še ni na voljo.