ID
218
PošiljateljJosip Kremenšek
Poslano izPraga
Poslano vLaze pri Logatcu
Datum2. 5. 1905
Vir
teme
Osebni arhiv
Osebna razmerja · Izobraževanje · Praga · Finance

Predraga!Danes sem prejel denar – hvala. Oprosti, da Ti nisem toliko časa odpisal. Odkar si mi poslala nogavice, za kar se tudi še-le danes zahvalim, sem Ti mislil vsak dan pisati, pa je vedno kaj vmes prišlo.

Pišeš mi, da sti z Mici razdelile darilo 200 fl, da bi vsak svoj del dobil. S tem se pa jaz ne morem strinjati in če vaju ne razžalim, odklonim to darilo, ker oče so že vedeli, zakaj so vama to dali – to je vajino in četudi mlajši, dam Ti svet, da obdržiti z Mici ta denar in da ga bolje spravita kakor si spravila onega, ki si ga da dobila za kravco. Saj ni, da bi morali imeti vsi delež na tem denarju. Saj jaz sem itak dobil še več od denarja za travnik in jaz mislim torej, da boš priznala, da ne morem biti toliko nepravičen, da bi sprejel Tvoje darilo. –

Skoro ne vem, kaj naj Ti še napišem. Vzel sem majhen papir, pa še tega ne morem izpolniti. Vidve z Mici delata vsak dan pot v Planino in kaj imati povedati, nič! Ravno tako je z menoj – pot na tehniko in domov, razlika je le, da vidim jaz med potjo mnogo ljudi in vedve ne.

Predvčerajšnjim nismo imeli predavanj, ker je bila Schillerjeva slavnosti. Naredili smo majhen izlet po Vltavi. Za 10 kr. se pelje 3/4h s parnikom. Tja smo se peljali, nazaj smo šli pa peš.

Kakor mi pišeš, ste že vrt popolnoma obdelali. Toliko trt nasadili1 Ali naj naročim eno prešo?

Ali sadje kaj zelo cvete? Ali bo kaj črešenj? – Kako kaj kaže?

Saj jedel jih ne bom, skoro gotovo ne, ker ne vem, če bom prišel do tistega časa domov.

Še nekaj, drugo leto bom šel skoro gotovo študirat v Pariz.

Saj je čisto eno in isto, samo bolje je če se naredi visoka šola v večjem mestu. Sploh pa o tem še premislim.

Konečno pošiljam pozdrave vsem domačim!

Pozdravlja in v duhu poljublja Te

Josip

2. 5. 05 ob 10h zvečer

Faksimile tega pisma še ni na voljo.