ID
220
PošiljateljJosip Kremenšek
Poslano izPraga
Poslano vLaze pri Logatcu
Datum18. 10. 1905
Vir
teme
Osebni arhiv
Osebna razmerja · Izobraževanje · Praga · Finance

Draga Julija!Komaj danes sem prišel toliko v red, da Ti pišem pismo. Popisati Ti hočem vse odkar sem šel z doma.

Ko sem prišel v Ljubljano, sem pustil kovčeg na kolodvoru. Šel sem v mesto. Da dobim predsednika »Save«, ki mi pove da bi bilo najbolje, da imamo takoj tisto popoludne odborno sejo. On gre nato k enimu in jaz k drugemu odborniku. Ob 4h se zberemo v Nar. Domu, že med sejo se spomnim, da ni ravno pustiti mošta med obleko, vendar sem bil prepričan, da se ni še nič zgodilo. Po seji grem na kolodvor, vzamem iz garderobe kovčeg – a že je na vseh krajih iz njega curljalo. Odprem in vzamem steklenico ven, potem pa nesem kovčeg v mesto, kjer sem dal vse preprati. Da bi vsaj ne bil [nečitljivo] mošta! Lahko si misliš kaka je opisana salonska suknja. Tudi nekaj perila se je popolnoma pokvarilo. Vožnjo v Prago tudi nisem imel preveč prijetno, vendar sem se srečno pripeljal v Prago.

V Pragi sem imel danes toliko opravila, da nisem imel časa pisati pisma. Prvič so na tehniki čisto drige obrede postavili. Samo z upisovanjem sem zgubil 3 dopoludne, ker sem mogel vsak dan čakati predno sem prišel na vrsto. Na novo so tudi upeljali, da mora vsak svojo najnovejšo fotografijo pri upisnini oddati. Moral sem se torej fotografirati. Ob priliki ti pošljem en žabji pildek.

Letos je prišlo veliko prvoletnikou v Prago. Imelo smo same sestanke in seje, ker tepemo se za nove člane kakor za hruške katera stranka jih bo več dobila.

Kar mi je pa največ časa vzelo je, da sem mogel stanovanje iskati. Na starem nisem hotel več ostati, že radi tega ne ker so prišli tja na stanovanje ljudje, s katerimi se ne gledam lepo. Poiskala sva si po dolgem iskanju s Turkom svojo sobo. Naslov je: Praha II, Štepánska ulice čis. 18a III. p. u př. Koldový.

Mislim, da bova s tem stanovanjem zadovolna.

Danes je torej prvi dan, da sem v redu, da imam kovčeg na pravem stanovanju. Na veliko stroškov seveda nisem bil pripravljen, zato sem si moral sposoditi že denarja. Koncem meseca bom pisal in prosil očeta, da mi isto pošljejo. Naprimer fotografije, preseljevanje, vizitke in pa od oblek bom tudi moral plačati, da se mi jih kolikor mogoče osnaži.

Danes populudne, če ne pride kaj vmes, bom šel izbrati pipo, katero pošljem potem domov. Demonstracije o katerih sem pisal so se čisto mirno vršile, četudi je bilo nad 100.000 demonstrantov.

Posebnih novic ne vem, zato za danes končam.

Pozdrave vsem domačim posebno

Tebi pošilja

JosipNedatirano, poštni žig 18. 10. 1905

Faksimile tega pisma še ni na voljo.