ID
221
PošiljateljJosip Kremenšek
Poslano izPraga
Poslano vLaze pri Logatcu
Datum9. 4. 1906
Vir
teme
Osebni arhiv
Gledališče · Izobraževanje · Rastlinski svet · Finance

Draga Mici!Kakor vidiš, se ravnam popolnoma po tvojem vzgledu. Ti si se pripravljala, kakor mi piše Julija, celih 8 dni, da mi pišeš. Tudi jaz nič manj ne pripravljam. Danes pride to, drugi dan zopet drugo, tako da si nisem vzel do danes toliko časa, da ti odpišem.

Najprvo ti odgovorim nekoliko na Tvoje pisemce. –

Pišeš mi, da so se na domačem Triglavu vendar nekatere planinke oprijele – zelo me veseli, le škoda, da se ni tudi rododendron. Da ste vrt že popolnoma obdelale, to sem si že mislil, ker v mestnih parkih je tudi že vse v cvetju in tudi vrtnice imajo že izkopane in obrezane. Pomladanski žefran je že skoro ocvetel in v najlepšem cvetju so sedaj hiacinti.

Pišeš mi o igru, ki so jo igrali pretekli mesec v Planini. Rečem ti, da naj ti nikar ne bo žal, da nisi šla gledat, ker take igre so za popolnoma priproste ljudi, ki gledajo samo na to, kako je ta ali ona igralka našminkana in v kaki obleki da je, ne gledajo pa na pomen in na globoko misel, ki naj bi se v ti ali oni igri zrcalila.

Od tebe, ki si šolana se to zahteva; dvomim pa, da bi bila mogla posneti ti v igri, ki se igra v Planini kako globoko misel – ker je pač ni!

Take igre so samo zato, da pokažejo dekleta svoja nova oblačila – kaj drugega je, če ima taka igra političen značaj, kakoršno smo gledali v Dobu, v kraju, kjer imajo klerikalnega župana, ki je zoper vse prepotrebne naredbe kakor n.pr. požarna bramba i. t. d., v ti igri se ga je pokazalo kot nazadnjaškega in se mu na indirekten način to predbacivalo.

Drugače pa se mi zdé take igre kakor menežarija brez zveri in drugih živali.

Če hočeš videti res svetovno zanimivo reč, naprosi očeta, da smeš iti v cirkus „Buffalo-Bill“, ki pride letos v Ljubljano. To je največji svetovni cirkus in se še ne more primerjati z Barnum-Bayley. Tam boš videla vse narode celega sveta!

Jaz sem bil pred par dnevi v Varieté gledališču. Sedaj imajo poleg drugih zanimivosti programa tudi rokoborbe. Najmnočnejši dobi darilo 3000 K. Zbranih je nad 30 svetovnih atletov iz celega sveta; iz Amerike, Afrike, Evrope i. t. d. To je nekaj zanimivega gledati ljudi, ki se mečejo in ki imajo moč za pet korenjakov. Eden ima roko čez muskulaturo 53 cm in kakor roke tako ima razvit tudi drugi život.

Ko ti odgovarjam po vrst, sem šele sedaj, ko sem prečital tvoje pismo do konca, videl, da si bila ti drugič pri igri v Planini, no nič ne dé, kar sem prej napisal še vedno velja.

Sredi majnika pripredimo Ilirijani veselico oziroma koncert v proslavo velezaslužnega pesnika in pisatelja Josipa Stritarja. Zbrali smo velik mešan zbor in se že vadimo v petju. Nad 25. pražkih gospic nam bo pomagalo v zboru. Ravno sedaj imam iti okrog nekaterih gospic in jih oficijelno vabiti, da sodelujejo pri tej slavnosti. Šole sedaj nimam že od četrtka, a ravno to, da hodim vabiti mi vzame mnogo časa. Pretekli teden semm imel v tehničnem klubu dvoje predavanj, za katere sem se moral tudi precej pripravljati. Ker sem savan, moram posebno dosti delati, ker še tako nas nasprotniki napadajo. Ravno predno sem začel tole pisati, sem pisal na uredništvo lista (radikalnega) in zahteval nek popravek, ker me v tem listu radikalci kot savana nesramno napadajo. Sploh imamo sedaj težko stališče; iz društva so izstopili vsi radikalci in na ta način bi društvo začelo pešati, če ne bi ostali društveniki napeli vseh duševnih in gmotnih sil, da društvo ne propade.

23. t. m. grem v kvartetu v ... (glej zemljevid Češke) in ti že kako kartico pošljem, če bom imel še kak krajcar, sicer to dvomim, ker imam danes 9/4 še samo 3 fl za ta mesec.

Ta mesec sem imel namreč zelo veliko stroškov radi petja, šel sem v gledališče potem sem plačal vsem društvom in nekaj nas je ki vzdržujemo revnega dijaka in damo vsak mesec par goldinarjev vsak da se lahko preživi – to je sicer nelepo govoriti, a povem zato, ker bi drugače mislila, kam devam denar.

Pozdrav vsem domačim! Spominjajte se me pri prašičji krači in poticah o veliki noči. Želim vam vesele praznike!

Pozdrav in poljub ti pošilja

Tvoj Josip

9/4 06

Faksimile tega pisma še ni na voljo.