ID
222
PošiljateljJosip Kremenšek
Poslano izPraga
Poslano vLaze pri Logatcu
Datum16. 2. 1908
Vir
teme
Osebni arhiv
Osebna razmerja · Izobraževanje · Praga · Finance

Ljuba Mici!Ravno sem prejel Tvoje pismo in že Ti odgovarjam!

Sem v društvu, ki je blizu kemičnega inštituta – to lahko spoznaš po peresu in črnilu!

Zahvaljuješ se v imenu mame za pošiljatev, ni treba, ker če kdo kaj da ne pričakuje zahvale če res odkritosrčno da. Pisala bi mi raje če so Ivi copatki po volji in če ima tudi mama veselje. Ema mi je rekla, da črnih copat ni mogla dobiti in blago črno za prati se sicer dobi, toda barva ni stanovitnain postane rujava.

Kaj pa torba – vem, da je bila vsa zmečkana, ne?

Prosim Te, shrani formo in jo bom jaz o Veliki noči če pridem domov seboj vzel.

Jaz se mogoče že ta teden preselim v Radešovice in če mi pišeš je še vedno bolje če mi pišeš na šolo, ker prej dobim.

Rad ti verujem, kako Vam mora biti doma dolgčas. Jaz nimam časa na nič misliti, ker tičim zjutraj od 8h pa zvečer do 6h v šoli – samo na kosilo tečem. Potem bom moral pa ob 51/2 vstajati in se bom pripeljal zjutraj ob 71/2 v Prago. Vožnja me bo stala 30 kr sem in tja, to bilo 9 fl na mesec, če bi se vsak dan vozil, pa so še prazniki in nedeljev. Stanovanje v Pragi me pa stane najmanj 12 fl, kje je pa po zimi kurjava, luč, perilo, večerja in zajutrek!

Mraz imamo tudi v Pragi velik – pa saj bo kmalu pomlad!

Spodnje hlače so tudi že v delu in tudi flike mi ostanejo, ker mi jih bo naredila Ema. Dal sem ji za vzor ene letne, ki so mi ravno prav.

Da si vzele deklo je prav, ler za katerega bi se pa samé mučile! –

Kadar bo kaj denarja pri hiši, prosim pošljite mi ga. Prvega bi rabil 50 fl, za naprej bom pa rabil malo, ko si enkrat naredim financo. Pa ni ravno treba, da mi pošljete prvega, kadar lahko pošljete in če ta mesec ne, pa čez par mescev, samo napisati mi moraš, da mi s prvim ne pošljete, oziroma da mi pošljete samo 20 ali 40 kron.

Piši mi o priliki tudi kdaj je god in rojstni dan Jankota.

Ptiče imam že našopane, pa ni par. Oba sta samca, samo da je prvi zelo star, kakoršnjih se malo dobi in drugi, ki sem ga zastrupil mladi samec. Samica je skoro še enkrat tako veliko in jo je zelo težko ujeti. Če ti se Ti posrečilo kak exemplar ujeti, prosim Te pošlji mi ga na Češko kar na poštno povzetje.

Posebnih novic tudi jaz nimam zato končam, kar me jezi pero in črnilo in pa tudi v šolo moram še iti.

Pozdravi mamo in Julijo!

Pa še kaj mi piši, saj Ti bom jaz tudi kmalu.

Pozdrav in poljub

Tvoj

Josip

16. 2. 08 ob 2h pop

Faksimile tega pisma še ni na voljo.