ID
300
PošiljateljFelicita Koglot Peric
PrejemnikFranc Peric
Poslano izAleksandrija
Poslano vBilje
Datum

Ljubljeni !!Po treh tednih sem vendar zopet vdobila eno tvoje ljubko pisemce po velikih skrbeh in strahu kaj se ti je zgodilo. Bogu hvala da je use minulo srečno in da si zopet zdrav. Le varuj se ker nesreča nikoli ne spi. Nadalje veseli me da je veselica srečno minula le korajžno naprej uživajte veselje dokler Vam je dano. Morda morda tudi zame prisije še kedaj oni srečni časi da se zopet znajdem v Vaši družbi pa je že dolgo dolgo vendar čas zelo hitro teče da niti nevem in je že hladna jesen prihaja po dolincah slanca pada čas bo tebi se ženit pa nimaš doma ljubice ali se zmisliš lani ko sva poslušala to pesmico in si rekel kmalu bo veljala tudi meni obžalujem da si tako nesrečen. Nadalje veliko skrbi mi je šlo iz glave ko pišete da ne boste trpeli lakote, ker kako težko bi mi bilo če bi jaz imela in Vi ne. Oh kako sladek spomin na lanske večere ko sva skupaj pletla kite upaj da se še kedaj povrnejo taki. Res marsikaj se lahko spominjam, ker saj sva prebila marsikatero urco skupaj. Če nas bog živi upajva v bodočnost. Ko temni mrak zakrinja trudno zemljo. Narava v sladkem spanju ziblje se. Moj duh v preteklost se povrne. Nekdanje sreče al spominjaš se Spominjaj se ko sva še skupaj bila presrčno zrla tebi sem v oči Za tebe bi jaz življenje žrtvovala Saj vendar ljubil ti si me.

Nadalje zelo pomilujem ubogo Tončko bla je tako nesrečna v ljubezni pa vedi da Bog mu ne more dati sreče takemu fantu. Res pravi pregovor da tiha voda globoko dere on ki je bi tako moder videti njo pa pomilujem ker gorje kdor ljubi in ni ljubljen Radi slikce pa si prav da si uno proč odrezal. Pa sedaj ali si prejel pa te slikce oprosti ker ti pošiljam same take malovredne slikce ob prvi priliki napravimo v navadni obleki ker se tebi in meni zelo dopade Čestitam da imajo vse pevke navadno nošo Radi Estere mi je pisala če mi je mogoče napraviti da bi dol prišla pa take prilike niso vsaki dan. Nekaj čudnega se mi zdi to kako da Izidor bi jo pustil da bi dol prišla Pa slišim pravit da svoji doma od njega da nočejo da bi jo njo poročil nevem če je kaj resnici na tem?? Nadalje radi Emice ali si tudi ti prepoznal da je tako revica ne zna kako se more obnašati napram mladeničem ali ne ve da zarečenega kruha se največ poje? Končno veseli me da se je Lizika zopet vrnila da imaš zopet družbo. Zelo bi me veselilo če bi me prišla obiskat. Saj če bi vedela kakšen napor pride bi jo šla videt ali čakat v port ker rada bi jo vidla po tolikih letih. Valerija kaj pravi me vpraša upam da se vse popravi, rečem resnico da je postala zelo lepa če bi jo Berto sedaj videl. Radi Maljičke veseli me da se je poročila ji ne bo treba hoditi nzaj v Paris. Radi Ivanke in Malke da bi rade prišle dol. Kdor ima veselje do službe le naj pride vendar kakor doma ni prostosti. Kdor služi leži v luži. Pa radi veselja in prostosti sem se že tako privadla da mi ne stori nič če pa drugo je vse dobro se lahko gre naprej sedaj ko smo dve v hiši in sestra in mati od gospe in tista dekla so šli vsi proč tako da smo sami gospod in gospa in otrok ter 3 midruzi hlapci in dekle Sedaj šele imamo nebesa. Bog nam ohrani vedno tako. Čas nam tudi hitro beži naenkrat pride ven mesec. Končujem z mnogimi pozdravi in gorečimi poljubi tvoja

Felička Opombe:

Kuharici pozdrav od Zorke Ednak pozdrav Bratu Poldotu (Pripisano na prvi strani zgoraj) Pozdrav našim doma ter Ivanki Malki!! (Pripisano na drugi strani zgoraj)

Faksimile tega pisma še ni na voljo.