ID
370
PošiljateljFelicita Koglot Peric
PrejemnikFranc Peric
Poslano izAleksandrija (Egipt)
Poslano vBilje
Datum15. 11. 1923
Vir
teme
Arhiv Neda Rusjan Bric
Osebna razmerja · Migracije · Kultura in umetnost

Alex.le, 15/XI 1923Dragi!!Minoli teden sem prejela tvoje ljubko pisemce Srčna hvala. Oprostiti mi pa moraš ker ti nisem kaj odpisala ker žalibog nisem mogla. Že spet nam je šla proč kuharca ker so prišli svoji gospodarji in je šla zanje tja, in tako sem že 8 dni sama in še predno najdejo kakšno tako da sedaj imam dela za se zmotit pa upam da ne bo trajalo dolgo na drugi način se pa bojim kakšna pride in kako se bo izhajalo žnjo i.t.d. tako je moje življenje. Nadalje Kristi sem ji rekla kakor si mi pisal jo je bilo skoro sram rekla je dobro da nisi tukaj ker bi jo bilo še bolj sram. Nadalje tukaj v društvo so prišle tamburice 8 kosov in danes smo bile pri prvi vaji pa kako je bilo lepo ali mi verjameš da sem se že navadla na planincah boš vprašal na kakšen štrument se učim namreč na Bisernico začela sem z molim da pridem na bolj veliko. Škoda da nimamo več prostosti za imeti večkrat vaje Ko pridemo domov bodemo godli skupaj saj mislim da ti znaš kaj??

Radi drugih vprašanji to zahvalim da si mi vsaj toliko razložil ob svidenju pa bolj natančno kaj? Veseli me da tudi ti si še vedno oni Francik kot sem te pustila, ali se zmisliš zadnje čase ko sem bila doma koliko ti je dalo misliti in koliko si mi o tem pripovedoval in podučeval hvala Bogu da je bilo vse to le prazen strah. Ker priložnosti imam tu manj nego doma namreč v hiši sem kot doma in nimam nobenega strahu od nikoder zunaj pa kakor hoče imeti pamet jo lahko ima. Vendar nevem če bo sama pšenica med našimi dekletami bo najbrž tudi kaj plevela vmes??!

Sploh zelo mladim dekletom bi ne svetovala v te kraje! Radi one punce Frandoličeve mi je znano da je v Trstu in čaka odrešenja. Mi tu smo jo že vsi čakali nazadnje en dan ko sem bila pri Zori je prišel eden od konzulata vprašat če je res tako in tako in da mora gospod še enkrat podpisati da je odgovoren zanjo. tudi če je bolna ali da neče delat in če je potreba za domov jo spet poslat. Gospod pa se je bal podpisat ker on punce ne pozna za nič in podpisal je samo da jo sprejme v službo sedaj pa nevem kaj bo ali bo prišla ali ne. Ravno tako se je godilo meni se zmisliš ko sem imela že vse pripravljeno in ko sem šla v Trst ko si me prišel čakat na postajo s kolesom in kako si bil zadovoljen ko niso mi napravli karti in sem ostala še 2 meseca doma. Oh kako živo se spominjam kot bi bilo včeraj. Posebno sedaj ko je začelo mrzlo kako smo včasih se greli blizu špargeta i.t.d. i.t.d. a sedaj? pišmi kako je pa sedaj? Končno včeraj sem prejela pismo od mame reči da se ji zahvaljujem da se vsaj ona zmisli kaj name le večkrat naj mi piše in dosti ker me veseli videti lastnoročno njeno pisavo in pa tata zakaj se tudi on ne nič oglasi. Pozdrav celi družini poljub Vladkotu. Enako vas pozdravlja vseh skupaj Hana vedno me poprašuje če kaj pišeš. Potem Esteri izroči mnogo pozdravov in reči ji da jo pogrešamo pri tamburicah le naj pride hitro sedaj je prav luštno.

Zelo čudno se mi zdi da pridejo Malka in Ivanka sem le naj pridejo pozkusit. kako se cedi med in mleko tukaj nobena ne verjame dokler ne pozkusi.

Dragi oprosti ker nimam več kaj ti pisati trudna in zaspana sem tudi da ne morem več in tudi zelo pozno je

Zato bodimi pozdravljen iskreno poljubljen

od tvoje Srečke .Faksimile tega pisma še ni na voljo.