ID
418
PošiljateljFranc Peric
Poslano izBilje
Poslano vEgipt
Datum11. 9. 1921
Vir
teme
Arhiv Neda Rusjan Bric
Zdravje · Podeželjsko življenje · Kmetijstvo

Bilje 11. 9. 21Nad vse mi ljubljena!!!Tvoja ljubezen do mene mi je priča da gotovo si v skrbeh ker toliko časa nisi vdobila mojega pisma. Vzrok ti je že znan roko sem nosil v treskah do tretjega t.m. Od tistega dneva ko ti sem pisal zadnje nekončano pismo. Poglej kako semi je zgodilo. Prišli smo z Dornberga z učiteljem in gospo ko pridemo na britof jaz čem da gremo k šoli, takrat konji so bili naveličani so mislili da gremo bog ve kako še daleč so se vjezili in v strašni naglici obrnili proti naši kontrati , jaz sem sedel prav pri krajčku in visel proti navzdol ker sem držal za žlajf in med tem sem padel z voza. Sreča da nisem pustil rednji iz rok drugače nevem kaj bi se zgodilo ž njimi. Sedaj sem hvala bogu zopet zdrav bolečine ne občutim nobene več delam zopet. Nadalje na 4. t.m smo imeli veliko veselico pri žonkavih nemoreš si predstavljati koliko ljudstva je bilo tisti dan v Biljah. Čistega dobička smo imeli 2000 lir stroškov čez dva tisoč. Seveda ni minulo brez prepira. V celi goriški deželi je naš zbor ta boljši goričane smo tudi prekosili z petjem že v štirih veselicah. V četrtek na 8. t.m. je bila veselica na grediščuti smo bili tudi tam. Potem včeraj na 10 t.m. smo bili v Mirnu tam je bila tudi velika slavnost kakor v Biljah in tudi zelo lepo. Povsot koder smo že bili smo morali ponavljati.

Nadalje vdobil sem tvoji dve pismi srčna ti hvala. Radi tega kar sem ti pisal da se boš držala ko prideš domov oprostimi, ker kadar sem ti pisal tisto pismo sem bil zelo vesel ker sem vdobil tvojo sliko, nisem to napisal z zbadanjem ampak z veseljem. Veš kaj sem napravil s tisto sliko pa ne bodi jezna če ti to povem, sem prerezal to drugo veš ker je bila grda in ti je razdirala parado sedaj je na lepa slikca. Ali si znam hitro pomagati kaj? Sirk smo že spravili je že na kašči ravno danes sem pripeljal tvojim domov sirk iz mlak je bil lep sirk da ima malokdo takšnega Ne bo prav tako hudo z nami kako si ti predstavljaš. Bo že šlo in tudi upam da po malem boljši bo. Ali se še spominjaš kako smo pri vas lani pletli kiti? Ti si plela jaz sem ti dajal v roke Ko ti to pišem se mi zdi da smo res pri tistem delu skupaj. Pa saj je škoda take reči se spominjati ker tako kakor je bilo nikdar več nebo. Nadalje ti je že gotovo znano da Tončka tuževa je govorila z Tomom Kuštrinom govorila sta skupaj dve leti časa sedaj se mora fant poročiti prisiljeno z brikco uboga Tončka je zelo potrta naj bolj jo muči ker je otem že vse vedelo ona pa nič in fant je hodil še do minulega tedna knjej kakor da neve za nič čeravno je brikca že v šestem mesecu.

Lizika je že zopet tukaj že štrnajst dni od tega. meseca oktobra pridejo dol mi obljublja da te pride obiskat. Saj ne boš jezna če te prav pride? Sedaj je ura že pozna zaspan sem da že komaj vidim pismo končam jutri če se še kaj novega zmislim Torej želim ti za sedaj slatko lahko noč slatko spavaj celo noč ter na tvojo slikco v resnici pritisnem poljubček vroč. lahko noč!!!

Pismo nadaljujem je torek po kosilu. Ali ste se že slikale z Kristo v narodni noši? Prav da se nameravate skupaj slikat ker vedno ko premišljujem o tebi se spomnem tudi nanjo. Sedaj živim v upanju da vdobim kmalu slikco. Sedaj so vse pevke v narodnih nošah še Marička gerbava jo ima Estera mi je enkrat pravila da namerava iti tudi ona v Aleksandrijo. Ali ti je kaj pisala rekla je da ti bo pisala. Izidor je ves drugačen kar govori ž njo je dosti bolj moder in ne več tako klepeta z Estero so zmiraj skupaj. Ko jih vidim se vedno spomnem kako smo bili mi ko si bila še doma. Ali veš kaj od Emice? Meni se mi zdi da je nomalo šutasta se bojim da en dan li drugi jo kakšen oklofuta nima druzega za govorit da kakšni so Biljenski fanti pravi da so same barabe in ordinar obedira tiste mulote od 16 – 18 let in misli da so starejši fanti tudi takšni. Sedaj je govorila z enim Krancom iz Ljubljane zato ker je bil olikan mu je dajala kar je hotel povsodi je hodil ž njo in ona trosila denar zanj. V nedeljo je šel proč ko se je poslovil od nje i je rekel da je hodil k njej le za kratek čas. Bo srečna če vdobi še kakšno Biljensko barabo je ne mara noben niti videt. (Kar se tiče tega naj ostane tajno) Kaj pa Velerja? Veseli me da se imate rade z Zorko reci Zorki da svoja prošnja je uslišana, le nauči se plesat sama da kadar prideš domov da bomo kam šli plesat namesto hodit za marugovnik . Tukaj teče že ta drugi mesec ki se ne nič pleše so ustavili vse plese za nekaj časa. V nedeljo gremo zopet v Standrež smo vabljeni za priti pet. Bodo imeli veliko narodno veselico kakor je bila pri nas in v Mirnu Maljička je bila na svoji poroki čudo lepa samo usta je imela pre velike, jokala je bilo videti da ni. Ivanka in Malka ti pošiljajo pomnožene pozdrave so rekle da povej jim kako je tam da pridejo tudi one. Ivanka v resnici sanja samo za iti če dol. Tvoji doma te tudi pošiljajo pozdravit ter se imajo dobro za zidat imajo vedno tisti strah. Sedaj delajo kakih dvajset hiš v Biljah ko prideš domov bo vse novo. Sedaj moram končati to slabo pisanje ob enem pozdravljam vse tvoje prijateljice posebno pa zorko in prijateljsko mi ljubljeno Kristo Ter prosim te ostanimi vedno pametna in pridna. Kaj je za kuharco Zorka? S tisoči pozdravi in poljubi ostajam za vedno ti zvesti tvoj Francik.

Bog te živi! In varuje!Nazdar.

Faksimile tega pisma še ni na voljo.