ID
448
PošiljateljFranc Peric
Poslano izBilje
Poslano vEgipt
Datum5. 4. 1923
Vir
teme
Arhiv Neda Rusjan Bric
Običaji in praznovanja · Podeželjsko življenje · Osebna razmerja

Bilje, 5. IV. 23.Nad vse mi ljubljena felička!!Srčkana ti hvala za zadnje poslano [nečitljivo] – pisemce. Kako me je navdalo, ko se tako nestrpna troštaš da bodemo sedaj leto hodili zopet skupaj kot negdaj. To si ne smem misliti drugače bo predolgo. Kar bo tudi res da nam se bo zdelo obema dolgo. Ker kar se človek najbolj trošta noče nigdar priti. ____ Nadalje ti moram povedati da tukaj so me začeli ženit z eno punco z Renč Kar Bog ne daj. Ali si mogoče že kaj slišala? Raje kot ti bodo drugi pravli ti povem sam, ker ti bi mogoči hitro verjela drugim če bi ti pravili kaj takega. Torej da veš da ni resnica in tudi nočem da bi bila! Nadalje kako so ti minuli kaj prazniki? Tukaj za vstajenje smo imeli dež da ni šla procesija nič ven. Drugače dan je bil precej lep. Na Veliko noč zvečir sem večirjal z tvojimi sem bil tam cel večir smo se dosti pogovarjali od tebe in smejali z Vladkotom in vse sort reči. Ludvik je bil malo na koraži smo se čudo smejali žnjim.

Jaz sem sem jim zlagal da si mi pisala da če zazidajo hišo da prideš domov in da če ne zazidajo da ne prideš. Mama je bila hitro v strahu, in je rekla da saj je prostora vse edno zate. Potem sem se pa hitro opravičil ker sem videl da je v zadregi. Na Veliko noč smo bili prvi cel dan v [nečitljivo]. Po molitvi smo bili pri g. Kuratu nas je povabil na kozarc vina kakor vsako leto, potem pa je bil pogreb je umrla Celesta od Žonkavih smo peli pri pogrebu mešan zbor. Gunderli ta mladi je tudi umrl na veliki teden je pustil veliko družino. Vem un je bil zdrav in mrtev. Mislim da Rusjanka mama od Estere je tudi zelo slaba. Še danes so ji nesli g. Boga. ti praviš da bodete imeli drugo nedeljo po Veliki noči veselico? torej mi najbrž tudi že bo šlo po sreči. gotovo ko bodemo na odru eden in drugi se spomnimo eden na druzega kaj? Oh zakaj nisva oba skupaj kaj? Kako bi bilo lepo. Vsaka katera mi je voščila velikonočne praznike mi je raklo da bi bili drugo leto skupaj. Pa nisem še nobenemu povedal da bomo. Tončka mi je pisala da ne pride to pomlat domov da pride komaj drugo leto meseca februarja ona in Lizika. Pridi tudi ti žnjimi. Žan Žorž ima druzega sina. Mogoče potem pojde Helena dol ker zmiraj pravi da pojde. Jutri gre Lejonka. Ji ponesem njej to pismo pa je zapečatim. Sedaj hodi tvoj tata tukaj vsaki dan v mlake. On je zmiraj glih prav nič se ni predrugačil in dela vsaki dan zdrav je tudi zmiraj. Marija Drajčkova ima še zmiraj tistega iz Gorice. Mislim da se poročijo sedaj v kratkem. Katarina in Ludivik mislim tudi da se v kratkem poročijo. Popraj so zmiraj pravili da se poroči Malka Mozetič poveliki noči sedaj pa ne govori več nobena nič. Bodeš videla kako je lepo je sedaj tukaj vse hiše nove radoveden sem kako si predstavljaš ti Bilje sedaj ker jih nisi videla že toliko časa. Pa če ne pojdeš z gospodarji na grško, ali boš morala vdobiti drugo službo? Radi zraku in zdravja bi bilo bolje da bi šla, potem bi prišla zopet frišna v Egipt. Kako se si zdravstveno počutla lani tam? Oprosti ker te vprašam take reči! Nadalje me veseli da tako napredujete Biljenke tam v vašem društvu. Ti čestitam da si odbornica! Jaz sem odbornik tudi že dve leti tukaj. Imava vsak en velik titul kaj? Pozdravi Zoro ter zahvalijo v mojem imenu za voščilo ker mi je pisala eno karto pa nimam naslova za i odpisat. Ednako tudi drugim ki mi voščijo v tvojem imenu.

Draga! Upam da se ne ustrašiš ko ti pišem da me ženijo bolje da ti povem jaz kot drugi kaj? Pa ti odkrito povem da do sedaj nisem še nigdar nobene vprašal za ljubezen izvemši tebe. Pa tudi ne maram vprašati ker sem bolj srečen tako. Je dovolj dokazilo ona pismica ki se začne tako glej obračati na dva oči to zdravo ni to dobro ni iz tega se gorje rodi. Ali mi pošlješ kaj kmalu sliko, ker komaj čakam da jo vdobim. Škoda ker se nisi slikala sama tudi ko si bila že opravljina.

Drugače ti nimam več kaj takega pisati te iskreno pozdravljam vroče poljubljam

tvoj zvesti francili.Faksimile tega pisma še ni na voljo.