ID
451
PošiljateljFranc Peric
Poslano izBilje
Poslano vEgipt
Datum18. 6. 1923
Vir
teme
Arhiv Neda Rusjan Bric
Običaji in praznovanja · Podeželjsko življenje · Kmetijstvo

Bilje 18/6/23Ljubljena mi Felička!!Danes ne moram se ti tožit da sem truden, ker pada cel dan dež, in včeraj je bila tudi nedelja, zato ti prav rad hočem napisati to le pisemce. Toraj v začetku srčkane pozdravčke, ter lepa hvala za zadnje prejeto mi pisemce. Včeraj smo praznovali sv. Antona, precesja se je vršila v blatu in skoraj celo pot rosil dež brez zastavi brez nič. Bila je tudi godba za procesijo škoda ker ni bil lep dan ker bi bilo čudo lepo. Že tretič po vojni da je bil tisti dan dež. Vedi da v resnici ne poznamo do sedaj še letos poletja popolnoma jesensko vreme imamo že dalj časa po gorah je še sedaj sneg in mete po malem skoraj vsaki dan tako frišno da je za se čudit. Večino brd je skoraj uničila toča vetrovi, gromi ne nič dež pada cip cap kakor o Vahtih.

V nedeljo za procesjo je bilo vse v kapotih . Kedaj si že slišala da o sv. Antonu hodijo oziroma so hodili v kapotih prav čudno kaj ne? nevem kaj začenja za en svet. Drugače črešnje smo že pobrali že kakšno vizulo vdobiš če prideš do nedelje. V par dneh ako se napravi lepo vreme bodo breskve pa ni nič kaj vredno sadje letos. Sena je bilo letos toliko da še stari ljudje ne pomnijo da bi bila kedaj taka letina za seno za drugo pa bo slabo če ne bode lepega vremena.

Draga felička! Vedi da si mi napravila skrbi s tem kar si omenila tvojim one babje besede katere sem ti pisal kar si hotela da veš, kar je pravila Žoržovka mojemu tatu. Zakaj si to storila, ko si mi obljubila da ne nigdar poveš nobednemu?!! Ali ne veš da si stem tudi močno razburila tvojih doma? Sreča da mi je pravo časno Štefanja povedala, ker tvoja mama si ni dala miru kakor da jim reče da kaj imajo steboj i.t.d. Potem sem jim jaz rekel da ne smejo nič reč da ni vredno niti se kregat z takimi ljudmi in da ne maram da bi prišlo do kakih besedi. tako tudi ti, bolje da pozabiš, in da ne omeniš nikomur kadar prideš domov te reči ker babje klafe so vražje. Samo to pomisli Felička! kaj bi bilo potem ako bi njej rekli tvoji? Ali bi se ne, lahko pripetilo da bi potem rekla Žoržovka kaj našemu tatu? In eno ali drugo, še kako besedo doložla. Kaj bi lahko potem rekel tata meni, ko mi stvar pove, in jaz jo nosim okoli? Ali bi me ne lahko imel za nezaupnega?? Vidiš Felička! Žal mi je ker ti moram kaj takega pisati. Samo pomisli kaj bi lahko prišlo iz stvari ki ni vredna piškovega oreha

Pa naj bo sedaj. Prosim te drugič bodi bolj previdna. In Žorže pustit primiru najbolje, ker tisto niso ljudje. Prosim te oprostimi ker ti moram kaj takega pisati, in upam da ne boš radi tega nič užaljena kaj? Bolje da ti pišem prej kot pozneje ko bi stvar lahko napravila kake ne prijetne posledice. Draga bojim se da Krista ima zelo neprijetne urice. Povem ti na kratko kar vem, gotovo ti bo sama obsežno pisala o tem. Pa predno ti začnem o tej stvari pisati, ker te bo gotovo zanimala te prosim da ne nikoli poveš nikomur. Saj drugi tako zvedo gotovo od drugih. Namreč Krista in Rihard so imeli iti minulo soboto držat v Krst Rudiča, in brez da bi Rihard vedel, je njegova mati brika poslala odpovedat. Rihard je v petek zvedel in hotel doma vse razbiti ter z samokresom šel da ustreli mater in potem bog ve kaj bi napravil če ga niso dobro držali. tako hvala bogu ni se zgodilo nič. Potem za namestnika je šel Angelo od Silvestra mislim da Rihard je bil vseeno na večirji. In tako včeraj ni bilo videti Kriste nič ne za procesjo ne nič. Mislim da doma gotovo Rihardu branijo na ta način kaj? Rihard je meni sam pravil in da tata je držal ž njim seveda dokler ni vzel samokres v roke potem so ga vsi držali pa mu ga niso vzeli iz rok. Rihard je rekel meni da on Kriste ne pusti in da jo ljubi, in da dokler ne bo imel 24. let da naj bo kakor hoče svoja mama potem da bo pa kakor bo hotel on. Uboga Krista kaj si mora ona misliti. Gotovo jo bo sram sedaj pa kaj saj ona ni nič kriva. Glej Dolfič in Ljudmila se tudi ljubita pa on ne sme niti v njih hišo radi brike. ubogi se mi vsi otroci smilijo ker jim bo gorje pri tisti materi vsem zetom in nevestam. Prosim ne pravi nikomur te stvari ker lahko vidiš de take stvari ni za pravit. Lepe počitnice ima uboga Krista kaj? Nadalje Draga! Veseli me da živiš v zavesti ednaki kakor jaz. Vedi da v tem se popolnoma strinjamo tudi jaz nosim vse križe in težim v tej zavesti da živi duša kateri sem obljubil zvestobo in da me ljubi in radi tega mirno nosim svoje puste večere in nedelje ker si zopet želim da bode kot je bilo pred par leti da zopet vstanejo od smrti one vesele urce katere sem prebil pri tebi. Vedi da sva srečna tudi radi tega ker imava eden in drugi tako dobre stariše prvič ker so razumni in poznajo vse človeške slabosti. In ko bi tega ne bilo felička da bi ne imel tako dobrih starišev bi mi pogum do vsega zlomilo pa naj prvo bi že davno več ne bil doma drugo bog ve kaj bi se še zgodilo sreča ali nesreča nemoram vedeti. to ti pišem ker me je zbudila do tega prilika od Riharda torej prosim te felička ako sem te ščim užalil ter bodi vesela in živi v zavesti, kakor do sedajAli ti piše kaj tončka? Ali si vdobila zadnje pismo z sliko? Pozdrav Zori ali ste zopet skupaj ker se podučuje?Končujem moje slabo pisanje ter te najsrčneje pozdravljam v duhu poljubljam vedno tvoj zvesti franciliFaksimile tega pisma še ni na voljo.