ID
452
PošiljateljFranc Peric
Poslano izBilje
Poslano vEgipt
Datum30. 10. 1923
Vir
teme
Arhiv Neda Rusjan Bric
Podeželjsko življenje · Osebna razmerja · Migracije

Bilje 30. X. 23Draga mi felička!!Vdobil sem tvoje pisemce z slikco hvala lepa. Sliko sem videl že minuli teden pri tvojih pa mi niso prav marali pokazati, da si ti rekla da ne mi pokazati radi da si preveč suha. Jaz pa nisem hotel iti od njih dokler mi niso pokazali. Da jo jaz vdobim se nisem niti troštal pa tudi sem si rekel sam za seboj da če jo ne vdobim da ti dva meseca ne pišem. Torej se imam zahvaliti le Kristi in Zori zanjo ker kakor praviš ti bi mi jo ne poslala ako te niso one plašle kaj? torej lepa hvala tudi njim da so te plašle. Kristi reči da ima tako lepčkano nogo da sem jo uščipnil prav fino da ako jo kaj boli. Včeraj so pokopali mamo od Emice frandoličko. Ja danes je umrl Zan Martinov (Martinelo) tata od Maksime Kogojove ti moram pravit na tanko ker mogoče si pozabla na stare ljudi Maksima M. se je poročila v soboto so imeli veliko ohcet za domače rečeno. Čuk in Estera sta bila skupaj. Kedaj se ona dva poročita pa nevem ker ne nič prašam take reči. Pa ti jih še gotovo tako vdobiš kadar prideš domov. Nevem kako je sedaj ž njimi. Toje tudi gorje kjer so stariši interesanti kakor tam Nadalje pa čudno semi zdi radi tvojih sanj da tako nasprotno sanjaš od mene. Mogoče radi tega ker si gotovo z dušo in telesom prepuščena da te ljubim da bolj se ne da ljubit kakor ljubim jaz tebe? Pa pravjo edni da sanje so nasprotne, tvoje jaz mislim da so tudi toraj ne bojse da te ne maram. Res felička spominjam se še vse kakor da bi bilo včeraj ko sem ti rekel da te bom vprašal da ako si še felička. torej felička vsa čast ti gre da si vedno tista posebno pa zato da me ti na to spominjaš in da stem pokažeš oziroma poveš kako vedro gledajo vedno tvoje oči. Vprašaš me da kako pa jaz? Vprašala si me v tem pismu da kako pa jaz in tako me boš vprašala lahko tudi predno me poljubiš. odkrito srčno ti povem felička da prebrel sem marsikateri ples veselico kino in vse vrste zabavališč te tri leta ko te ni in tudi hodil domov ob vseh urah ti nimam pravit slabega o meni ker vem več kot drugi ki niso bili povsod z mano. Nerečem marsi katere neumnosti se napravi za šalo in za smeh v kakšni družbi in tudi kakšno neumno blefne pa kar se tiče druzega ti lahko rečem da sem tudi jaz vedno francili kakor si me pustila.

Nadalje na tvoje zadnje vprašanje katero te je Bog ve koliko časa mučilo ti povem le na kratko in stem ti povem vse. Sicer če se poročimo imam tudi jaz misli težke otem gotovo bolj kot ti, pa ker že Bog tako hoče naj bo kakor je njegova volja. Moje misli so te da bom doma ker gotovo vem da ako grem zdoma sem na cesti kakor drugi ki bodo morali it po svetu z culo za kruhom. In stem ko bom doma vem samo to da imam hišo kjer stanuje toncili na razpolago de stanujemo lahko vnji. in stem smo na samem in smo na domu. Pa vedi da se mi zdi skoraj preneumno pisat sedaj o teh rečeh ker bomo imeli potem časa dovolj kaj ne? Ker bog ve kaj še bo ta čas. te misli je bolje za naju da pustimo še za leto časa. Sedaj leto pa ne bo drugače kakor si s takimi pogovori mamit glavo. Sedaj nimamo še sile kaj? Ravno toliko da sem nekaj rešil vprašanje. Potem Ludvik mi je pravil da tista frandoličiva je v trstu da jo niso pustili na vapor ker ni imela v redu papirji drugo ne vem o nji. Sedaj imamo tu že 14 dan zelo lepo vreme vročina po noči in podnevi kakor junija Milko zahaja že en čas k eni lepi mladi punčki v Dornberg pa ne vem če tam obsede.

Poldič je prišel v soboto od vojakov. Slišal sem da pojdejo Malka in Ivanka obe v Egipt in sicer v Cairo sedaj čakajo karte mislim da jim je napravila bijanka pa ni treba pravit nikomur. Potem Luviža od Zana Krševan in Ivanka njena punca tudi pojdejo v kratkem Ivanka je čudo lepa punčka počasi ne bo nobene več tukaj. Estera mi je rekla da ste postale štemane da se prav nobena več ne spomne nanjo ter te pošilja pozdravit.Že en čas ti nisem pustil praznega papirja na pismu danes prav ti moram ker prav nimam več kaj tacega za ti pisati. Prosim te oprosti če je kaj da ti ne stoji prav ker ne maram da bi bila užaljena. Pero imam tudi takšno danes da je moram dat v penzijo pa oprostimu tudi njemutoraj z mnogimi pozdravi ter gorečimi poljubi ostajam vedno tvoj Francili.Pozdrav Kristi in Zori ter se jim zahvalim za njih moč da mi je prišla slika v roke.

Faksimile tega pisma še ni na voljo.