ID
454
PošiljateljFranc Peric
Poslano izBilje
Poslano vEgipt
Datum2. 1. 1924
Vir
teme
Arhiv Neda Rusjan Bric
Podeželjsko življenje · Osebna razmerja · Običaji in praznovanja

Bilje 2. I. 24.Draga Felička!-!toraj prvo pisemce v novem letu želim ti še enkrat iz srca kar si sama želiš. toraj vdobil sem tvoje pisemce najsrčnejša ti hvala. Kar sem ti pisal v zadnjem pismu pustimo pri miru ker mi ni zasojeno da bi se odsotoval od doma tako naj gredo raje drugi ker je bolje ker bodo imeli vsaki svoj meštir . Upam tudi da doma se človek bolj privadi tem rečem katere nas včasih mučijo in nam mešajo glave. V kratkih letih se je dosti na svetu spremenilo in upajmo da se tudi še spremeni kaj? toraj naj bo pa potrpmo Pravijo da potrpljenje je božja mast. Ali ti je znano da imamo v biljah misjon? Bo trajal do svetih treh kraljev in drugače kako so ti minuli kaj prazniki? Novo leto? Tukaj imamo sneg je že teden od kar je zapal pa se ni prav čisto nič stopil je tako mraz da se ne mora skopneti. Ne moramo nič delat hodimo samo molit sedaj ko je misijon. Mogoče je hotel bog tako kaj? tako kričijo misijonarji da je za se bat da se zmoti polovica ljudi. Pa saj je prav da se to ljudstvo malo pokroti. Včeraj na novo leto sem bil pri tvojih te pošiljajo pozdravit in povejo da so vdobili pismo in kar si poslala in da ti bodo že v kratkem pisali. Drugače so vsi zdravi, Ladko je zelo lep in koražen dečko zna že pojet novo leto. Ali prideš domov za držet v krst? gotovo se zmisliš sedaj na Kristo pa znami ne bo tako ni strahu. Drugače kako ti vse gre? Kaj si vdobila lepega za novo leto? Kako vam gre z tamburanjem? ta mesec mislim da pojde dol Ivanka Nemčeva potem pojde še Malka. Tako da se prav vse zgubi od tukaj. V ponedeljek oziroma na sv Stefan drugi praznik božični smo bili v brdih – v Kojskem smo šli na pogreb od bratranca od Milkota. Na božični večir sta napravljala on in njegov prijatelj da bosta streljala, stvar se jim je ponesrečla tako da je oba popolnoma razneslo bilo je še v hiši da potem se je še del hiše podrl na njih. takšen pogreb je bil da v mojem življenju nisem še videl ednakega eden fant je bil star 18 let drugi 22.

Vedno se še sliši da se pripeti ena ali druga nesreča še stem vojnim materialom in še ga ne bo konca bog ve koliko let. Dolfo in Rihard sta bila sedaj za praznike doma, danes sta odšla nazaj. Z Rihardom sva bila vedno skupaj naj bolj sva se zabavala ko sva govorila od tebe in Kriste. Enkrat sem ga užalil ker sem rekel da ljubim bolj jaz tebe kot on Kristo tako je bil jezen da ako bi morau bi me otuku . Pravi da sedaj ne pride več domov dokler ne pride tudi Krista Pa sem prepričan da jo zelo ljubi. Drugače tukaj nimam kaj tacega ti pisat ta teden imamo cel teden praznik hodimo samo molit danes sem bil pri spovedi vsaki dan so štiri maše z dolgimi pridgami popoldne pa blagoslov zopet z dolgo pridigo. Pride zelo dosti ljudi ker je čas radi tega ker je sneg tako druzega se ne mora delati sploh se niti ne pripravi. Pevci smo še vsi zagrljeni od petja. Danes Estera pri blagoslovu se mi je zelo smejala nevem kaj je imela mogoče je primla kaj od tam dol. Danes je umrla ta stara gunderlovka pred prazniki pa njen mož.

Oprosti pisavi ker mi je tako mraz da se mi prav tresejo roke! Pa ne misli da ko mi je mraz da imam tudi mrzlo srce do tebe vedno gori tako sedaj ko si odsotna kakor kadar si bila doma. Nečem nič si mislit da prideš domov drugače mi bo šel čas bolj počasi pa enkrat že pride kaj?

Oh kako bo lepo ne smem si mislit – sedaj smo prodali konja ko ni nič dela ž njimi pa upam da predno ko prideš da ukupimo drugega.Drugega ti nimam kaj pisati, na tvoje zadnje pismo nimam nič za ti odgovarjati ti pa drugi krat ko bo več novic bolj napolnim pismotoraj te pozdravljam goreče poljubljam tvoj Francili.Vedi da me zebe v roke je zelo mrzlo.Pozdrav Kristi Zori! Lahko noč!

Faksimile tega pisma še ni na voljo.