ID
515
PošiljateljFranc Peric
Poslano izBilje
Poslano vAleksandrija (Egipt)
Datum7. 11. 1921
Vir
teme
Arhiv Neda Rusjan Bric
Običaji in praznovanja · Podeželjsko življenje · Osebna razmerja

7. 11. 1921Preljuba mi Felička!!!V prvi vrsti prejmi velik množino srčnih pozdravov ter enako gorečih poljubov. In tudi v začetku ti povem da skoraj ti nimam kaj pisati.

Prvo naj ti povem kako je bilo lepo v nedeljo pri birmi v prvi vrsti je bil lep krasen dan samo prekratek za tisti dan ljudi je bilo toliko da si ne moreš misliti. Vrsta birmancev je bila od pred Velikega oltarja po celem britovu še čez Škinovih hiš. Če si bila doma bi gotovo imela kakšno fijozo ker je skoraj vsako držalo. Jaz sem imel Ivota od Ivanke Drejatove. Ko ti pismo pišem je ponedeljek. V soboto se je poročil Tonzili Frančeškin pri poroki smo mu peli sami moški je bila poroka z mašo stanuje pri nas. Drugo soboto se poroči Ivanka in Ciril potem Dolfo Mrljakov iz Prstave poroči Tončko Kunjado ženo od Izidorja so že pasali oklici potem Frjen Skalar in Zofka od Urške od Pepota iz vasi so tudi že pasali oklici. Včeraj so oklicevali Pavliča in Zaro Škinovo. Vsi se hiti ženit.

Nadalje obžalujem da te ni prišla Lizika obiskat mi je prav srce pravilo da se neboste videle ker ona bi te strašno rada videla ker vsaki dan smo te imeli v mislih ko je bila doma. Kako pa ti da nisi marala iti k njej? Tisti dan ko sem vdobil tvoje pismo sem vdobil svoji dve mi piše da mi ne more povedat kako da ji je žal da te ni videla če slučajno pojdeš kakšen krat v Kajro pojdi jo obiskat če ti bo mogoče. Radi da bi vrnil za tri leta se sam pomiljujem ker sem in da zakaj sem tako odkritosrčen. Ker to je moja škoda ker se mi gotovo vsi smejete. Se bojim da je še več pravila od mene kakšen da sem do tebe. Ker ona je meni kompanja čudno občuti in spozna pri človeku vsako stvar. Piš mi če pravijo še kaj. Nadalje za mi kaj poslati ni treba si radi mene delati kakšne škode ali sitnosti. Kaj pa Emica ali govorite kaj? Rad bi vedel če pravi kaj od mene. Ko je bila doma je pravila da vsakemu fantu ste najdle drugo ime in da meni tudi pa mi ni hotela povedati kakšno če veš ti povej mi. Za vahte tukaj je tudi lepo pasalo, grob od rance Zofke je bil čudo lepo napravljen. Ali si dobila moje zadnje pismo? Pisma po liziki nisem ti moral poslati ker sem prišel ta zadnji večir zelo pozno domov sem mislil da pridem prej da spišem tisti večir pa mi ni bilo mogoče ker sem moral drugo jutro zgodaj vstati da sem peljal Liziko. Bil sem ta dan fraj v pletarski šoli v Furlaniji sem te se zelo spominjal ker sem videl tako lepe reči ker mi si praj pravla da bi se tisto rada učila. Kadar pišeš pisma moraš stavit tri takšne marke ker zadnjič sem moral spet plačati 40 cent. Kazni.

Tukaj sedaj dosti zidajo samo odškodnine niso še nič plačali gre vse samo na posodo pri bankah. Tvoji doma ne mislijo še nič zidati se bojijo saj je res se bati. Včeraj in soboto smo imeli precej dežja pa kaj nuca sedaj ko ne pomaga več nič. Včeraj je bila nedelja je padal dež da ni bilo mogoče nikamor sem se vlačil in sem začel prebirati vsa tvoja pisma z veseljem sem prebiral do zadnjega. V ednem od teh prvih sem našel da si vdobila knjigo od Grofa monte Krista ali si prebrala celo ali se ti dopade ravno sedaj mora biti leto ko sem jo jaz čital. Prihajajo mi dan za dnem vsi spomini. Sedaj ko je deževno in blato se spominjam koliko blata sem prebil proti Škorjavi da zakaj ni še danes tako če bi bilo do Kolina bi šel. Eno najbolj ljubih tvojih pisem mi je eno ko si mi je dala to zadnjo nedeljo na naši njivi ko smo šli v Gorico ali se še spominjaš? Nigdar ne mi boš pozabljena in isto kraji kjer smo skupaj bili. Marta od Bineta pride za Veliko noč domov mi je včeraj pravil Binče. Je skakal dva metra visoko od veselja. Kedaj pride od tebe ono srečno pismo da bo pisalo ta dan pojdem od tukaj. Ko sem začel pismo pisati sem si mislil da ne spišem niti polovico pisma ker ni kaj pisati.Tvoj zvesti ti Francit.pozdravlja in te poljubljapozdravi mi v prvi vrsti Kristo Zaro in Maričko Komdovko in vse te druge. Z Bogom.

Faksimile tega pisma še ni na voljo.