ID
516
PošiljateljFranc Peric
Poslano izBilje
Poslano vAleksandrija (Egipt)
Datum27. 3. 1921

Velika noč 1921

Predraga mi Felička!!!Dasi olajšam britkosti današnjega dneva sem se na menil da ti pišem danes tole pisemce. V začetku sprejmi na tisoče srčkanih pozdravov in poljubov. Praznik je, vse je lepo, lepa procesija je bila pri vstajenju. Vse je veselo vse je koražno samo moje srce je močno otožno ker je zgubilo največji zaklad katerega ljubi. Pustimo sedaj to ker če bi ti hotel razkrivat vse bi moral pisati cel dan.

Doma tvoji so zdravi tvoja zlata mama je močno žalostna ker te ni in vsaki krat mi naroči da kadar ti bom pisal naj te pozdravim. Danes sem bil tam sem jel fuljo namesto tebe. Žalost me objame ko vidim tvoje vijolarje kako lepo cvetejo a tebe ni. Danes so oklicevali Maričko Tinetovo in Rudiča. Judita je prišla za nekaj časa domov je zelo lepa. Kedaj pa pride tisti zaželjen čas da prideš ti domov. ali si se že odločila koliko časa oziroma koliko let boš tam. Do danes ni še niti dva meseca odkar te ni pa mi je res cela večnost že. Velikrat sanjam tudi jaz od tebe kako da sedimo skupaj pri mizi in kako date objamem i.t.d. prav ozdravim ko imam take sanje. Lepo se ti zahvalim ker mi pišeš tako redno ker to me veseli to je edina tolažba moja. Kadar vdobim tvoje pismo ne vem kam bi se djal da bi mi bolj teknilo kadar je prebiram. Berto je vdobil samo še jedno pismo od Velerje. Ali jo vidiš kaj? Kaj pravi? Mi je rekel Berto da nej te vprašam tebe zakaj mu ne piše on je močno žalosten. Poglej kako žalostno se je zgodilo z Joškotom in Franjo. Ona je porodila mrtvega otroka in danes je še močno bolna. Takšne so žalostne za mladi par.

Štefanja Čukova je sedaj doma ima ednega otroka.

Draga mi Felička danes je Velika noč pa nobenega veselja nimam ne vem kaj bo če bom zmirej takšen kakršen sem do sedaj. Vedi da mislem na tebe bolj kot bi bila doma. Vsaki večer ko ležem k počitku se spomnim na tebe oziroma zaspim žalostno z solznimi očmi v molitvi ki si me večkrat opominjala če bom molil kaj zate. Saj za potrebo bi morala ti zame moliti pa vse eno prosim boga samo to da bi ostala vedno Felička. Sedaj zvoni za k molitvi grem k molitvi potem pa pojdem balincat da se kaj razveselim pa žali bog veselja zame gani in gani več.

Kako pa s teboj ali se si kaj privadila? Vsi vedo več od tebe kakor jaz in tvoji doma. Pravijo da imaš 4 ½ lir na mesec pravijo da tvoji gospodarji so grki in t.d. in nobenemu nisi še nič pisala. Kaj pravi pa tvoja nova? Sedaj je zadnji čas da grem k molitvi moram zaključiti pismo.

Mi ne preostaja drugega kakor da te srčno pozdravim in goreče poljubim. Pozdravi Kristo (knjim grem večkrat). To je to tretje pismo ki ti ga pišem od tebe sem dobil tudi tri. Ostajam tvoj vedno zvesti Francik.Z bogom.

Faksimile tega pisma še ni na voljo.