ID
625
PrejemnikLjudmila Prunk
Poslano izTrst
Poslano vRim
Datum3. 5. 1912
Vir
teme
NUK Ms 1906
Kultura in umetnost · Feminizem · Gledališče

Iz Trsta v RimVelecenjena gospa!

Vašo dopisnico, na kateri mi opisujete smolo, ki ste imeli prišedši v Rim, sem prejela in prav pomilovala sem Vas. Saj vem, kako je strašno hudo, če se ima otroka bolnega, ni čudo, da ste naposled zboleli še Vi. Nadejam se, da sta sedaj obe popoloma ozdraveli in da se z g. soprogom vred veselita solnčne Italije.

Dne 11. in 12. t. m. bodemo torej praznovali 25letnico ženske podružnice in 25letnega delovanja naše Milke Mankočeve.

11. zvečer bode slavnostno zborovanje 12. pa koncert. Gč. Mankočeva (nova stran) je večkrat vbočno (?) rekla, da bi zanjo največji in najljubši dar, če v ta namen nabiramo za družbo sv. C. M. Mislem, da se je do sedaj nabralo preko 1000 kron v ta namen. Njej se pa podari samo na zborovanji skromno čipko. Ma – tako praznujejo jubileje prav vse rodoljubke, kaj ne?

Na koncertu bo sodelovala ga Costaperaria glasb. Mat., salonski orkester in potem bo kaka igra ali samo kakšen prizor iz kake primerne igre.

Gč. Kmetamarija je prevzela, da spiše priložnostno igro, a kar je spisala, ni bilo primerno – bilo je – premoderno.

Igro spisati ni igrača, dobro namreč. Kar je do sedaj slovenskih, najboljša je Funtkova »Tekma«, katero so igrali ljubljanski igralci tudi v Trstu. Povsem verjetna ni, to se mora reči, ampak tehnika je izborna in dialog je krasen.

Ali ste čitali, kako »skačemo« v Trstu z glediščem? Kar naenkrat Iličič, Thalerjeva, Vintrova, vse, kar je videla Ljubljana najboljšega. Naša Janova je tudi jako srčkana, da bi jo videli v Jesenskih manevrih kot »Marošo« ali pa kot »Juliette« v Luksemburgu«! Res pravi srček. Torej prihodnje leto oz. sezona obeta res nekaj prav dobrega. Dolgo se nisem mogla prav sprijazniti z opereto a sedaj se zabavam. Prej sem si rekla samo drame in to globokomišljene, Tolstega, Ibsena, Sudermanna, Hauptmann, tem sem se skoraj odvadila sedaj.

V prihodnji sezoni se bo pa tudi drama bolje gojila. Kritika imamo pa res strokovnjaka in to je dosti.

Tako, sedaj sem Vam nekaj povedala, kaj ne? Povejte mi tudi Vi o svojem novem bivališču kaj in kako se Vam godi.

Gospodu soprogu se klanjam, Vas in Vašo malo toplo poljublja

Vaša

Marica BartolovaSv. Ivan, 3. V. 12

Faksimile tega pisma še ni na voljo.