ID
628
PrejemnikLjudmila Prunk
Poslano izTrst
Poslano vRim
Datum24. 4. 1913
Vir
teme
NUK Ms 1906
Politika · Gledališče · Potovanja · Materinstvo

Sv. Ivan, 24. aprila, 1913

(dan po zavzetju Skadra!)

Ljuba, draga gospa!

Oh, kako sem se oddahnila in vem, da z men

oj vsi pošteno misleči Slovani! Zgubili smo skoro že vso nado, da se junaški Črnogori posreči tako osamljeni priti še živi iz tega boja. Prišla je in njeni junaški sinovi so ponosno stopili v Skader. Najlepši dan za nje, slaven dan za vse Slovanstvo. Živi jih Bog daj jim sedaj dodeljenega miru, da se odpočijejo in opomorejo. Njihovim in srbskim smrtnim sovražnikom pa – smrt in sramoto!

Smešna je bila v vsem tem resnem času tista blokada in najsmešnejša sedaj, ko se je po fait accompli-ju razširila do Drača. Veliko zadoščenje je za nas vse, da razen Nemcev se te slavne junage veseli ves svet – dasi se morajo vlade kazati nezadovoljne. Tudi pri Vas v Rimu so imeli Črnogori mnogo simpatij.

Čula sem, da je bil Vaš g. soprog v Trstu, najbrže je bil tudi v našem gledališču, videla ga nisem. Sedaj se pripravlja v Rim gč. Mankovičeva, dala sem jej že Vaš naslov, da Vas poseti. Do Velike noči je bila v Zagrebu in sedaj se že zopet pripravlja na potovanje, srečna je, pa jej privoščim, saj je tako dobra in delavna.

Naše gledališče se kmalu zaključi – kakor pravijo – z velikim deficitom. Čudo ni, najeli pa so si preveč moči – dragih moči – ob enem. Talerco in Iličiča bomo močno pogrešali. Imeli smo ž njima krasne operete – nekaj posebnega, tacega nimajo niti Italijani ne, saj gredo k opereti le najslabše moči brez vsakega glasu a naši so obenem tudi operni pevci. Rajnerja tudi izgubimo, ta je imel res mnogo talenta ali ga niste videli kot starega kneza v Luksemburgu? Škoda! Nič ne vem, kaj nameravajo prihodnje leto – ali ne ostane morda naš Talijin hram zaprt? Z diletanti bi se težko še sprijaznili, sedaj smo razvajeni. Veliko denarja so zavrgli n. pr. z gč. Vinterovo ki je nastopila tako malokrat, da sem jo videla v vsej sezoni le 2krat na odru. Res, da nisem tako mnogo zahajala kakor prejšnja leta ali vendar ..

Drugače je pri nas vse po starem. Sama ne vem, kaj in kako sem Vam pisala; na desni imam starejšega svojega fanta, ki piše nalogo in me vedno izprašuje in kaže ali so računi prav; na levi pa imam najmlajšega, ki mi kaže ilustrovano vojno na Balkanu in mu moram vedno razlagati in gledati »našega« kralja – Nikito. Zunaj dežuje in mrači se že, zato pa vsi okrog mene.

Kaj delate Vi – Rimljani? Kaj Vaša mala?

Pozdravite mi g. soproga, Vas toplo poljublja

Vaša MaricaFaksimile tega pisma še ni na voljo.