ID
636
PrejemnikFran Vidic
Poslano izSv. Ivan
Poslano v
Datum11. 3. 1897

Velecenjeni gospod Vidic!

Lepó se Vam zahvaljujem za ljubeznivo pismo in odgovorila bi Vam bila že prej toda. zdrževala sem se dela in letala okoli ter lazila po hribih, kjer se zbuja novo življenje. Recite, kar hočete, v tem času, ob lepem vremenu sredi krasne narave mora izginiti ves pesimizem in človek se mora veseliti. Navdajajo ga čustva, ki so v mestu neznana toda sedaj sem doma v sobi in ni treba, da govorim o tem.

Veseli me, da ste z mano zadovoljni, ker se je pesem tiskala takoj, o, prišla je še za časa. Pomislite, sedaj je četrtek zvečer pa še nisem dobila ni vrste korekture. Za jutri opoldne bo nekaj prve korekture, a v soboto popoldne izide tisk. Tiskarna je preobložena z delom radi teh nesrečnih volitev. Bog moj, koliko dajajo te opraviti vsem! Uboga moja »Slovenka« tiska se vedno v naglici.

Glede »Matice« strinjam se povsem z Vami in Bežkom. V konceptu sem tudi jaz napisala za uvod ocene Govek. povesti tako nekaj opazk glede Matčinih knjig pa nisem ni zamolčala, da imam rajši Hrvat. Matico nego našo. Na prvo sem naročena že 10 let, a na naš šele par in še to po pritisku poverjenikov bolj nego iz lastne volje. Lepo Vas prosim, je li potem čudno, da je malo udov, ako izdaje same take suhoparne knjige?

Za Govekarja je res škoda, ako ga umori uredništvo, tak talent ni vsakdanji, ali povem Vam, da z raznimi pismi in uredniškim poslom se človek izpiše. Jaz se pripravljam že ves čas da napišem kaj o Adi Negri, tu imam njene divne poezije Tempeste, a ne morem in ne morem. Hotela sem nekaj prevesti v prozo, ali prevod se mi vidi tako ničeven. Aškerčeva pesem »o premogu« zelo me spominja na l\'incendio nella miniera (»požar v rudniku«) dasi je snov povsem drugače razvita. Radovedna sem za Cankarjeve pesmi, meni je Radič (Derganc) poslal več reči. S pesmimi sem založena prav dobro in moje pesnikinje so vse prav »fajn punice«, rada jih imam a s pripovednimi spisi je druga, teh nimam prav nič več. Ako ne dobim, pričnem v 7. št. kakovo novelo sama. Eno črtico imam za Slovenko pripravljeno že od novembra pa je vedno le za rezervo, ker je prav za mlada dekleta.

In Vi? Kdaj mi pošljete obležan spis? Dajte, dajte, pošljite mi za skoro. V izobilju imam tudi resnih spisov in razprav, sploh ne manjka mi gradiva, razen – povesti: Oh, kako se oddahnem sedaj, ko zagledam konec »bedastih sanj«! A kriva sem sama. Niti polovice nisem tiskala in že ono sem vse spremenila. Danes sem bila pri g. Milki, ki se je vrnila včeraj. Blagor njej, da vedno »vandra«. Nadejava se obe, da Vas vidiva v Trstu kmalu, ker …

Faksimile tega pisma še ni na voljo.