ID
639
PrejemnikFran Vidic
Poslano iz
Poslano v
Datum3. 6. 1897
Vir
teme
Ms 1834
Uredniško delo · Zdravje · Literarna kritika

Velecenjeni gosp. Vidic!

Gotovo ste vsi, vsi hudi name, da izpolnjujem tako slabo svoje dolžnosti. Kakor urednica in da, - kakor bodete mislili - zanemarjam najprimitivnejše dolžnosti vljudnosti. Temu je pa več vzrokov, katerih Vam nočem naštevati, da Vas ne ozlovoljim.

Najprej torej še enkrat: hvala za črtico, čemu naj Vam jo vračam? Pride - po vrsti saj smo v Trsti! Gč. Milka Vam je morda že pisala o tistej Črtici, katero mi je poslal Bežek. Ne vem, da na Slovenki iščejo vse možne napake, potem mi pa pošlje tako stvar, ki ni za nobeno rabo. Ali naj postane Slovenka koš Zvonu? Ne, dàsi je reva tudi ž njo.

Črtica dr. Švaba je pa boljša nego sem si mislila in zanimivejša. Ako je ona kritikarica res Pavlina, dovolj grdo saj je pisala izvestno tudi proti svojemu prepričanju in samo zato, ker je povest Govekarjeva. Res, dogajati se mora kaj takega le v nas Slovencih, da se mora obsojati vse, kar pride od neljube nam osebe, če je tudi delo najboljše. Vse kar že spiše Gov. bodo dotični obsojali zato, ker je on tisti, ki je spisal “V krvi”. Ker je on tisti, ki je razvpit za najhujšega naturalista. Jaz nisem bila in nikakor nisem vznesena za njegovo “V krvi” - dasi mi je jako ugajalo, da so se nekateri našli v povesti - ali zato ne morem kritikovati vsega, kar on spiše. “Majhni smo še, majhni”. Baš tako sem radovedna, da li kdo ponese v deveto nebo povest “Kam plovemo?” Ako to stori kdo, kazal bode ali toliko slabega ukusa ali bode kritikoval in pisal - iz osebnosti.

Gč. Milka pravi, da ako ni nič drugega dobrega, dober je vsaj naslov, ki vpraša po vsi pravici “Kam plovemo?” Res ne vemo. Pisatelj znana drobno popisovati, v opisovanji celo ni ga tacega v nas, ali vsebina - vse skupaj je pusto - ničevno!

Ko je lani pisal “Hrast”, rekla sem od začetka - v svesti si, da je samo popis, ta je vreden Turgenjeva, to je divno, novo v nas! Naposled je prišla povest in …

Vidimo se, menim, v Savinjski dolini in tedaj se pogovorimo kaj bolje, ako boste Vi - utegnili! Veseli me, da se je stanje Vaše g. mame obrnilo na bolje, saj vem, kaj se pravi bolezen.

Oni teden je bila g. Teterle tu, ali veste?

Sprejmite srčne pozdrave od vdane Vam

Marice

Faksimile tega pisma še ni na voljo.