ID
677
PrejemnikFran Vidic
Poslano iz
Poslano v
Datum8. 12. 1898
Vir
teme
Ms 1834
Ljubezen · Literarne revije · Poroka

Veleljubeznivi gosp. dr.!In še živi ta Márica in še more držati peró v rokah, mi porečete. Kaj hočete? Imela sem sedaj toliko, toliko skrbi in dela in pa neka staro-nova ljubezen kratko-malo, vse je nekoliko pripomoglo, da nisem bila tako pridna v dopisovanji niti še svojimi zvestimi sotrudniki in sotrudnicami kakor poprej. Danes pa sem našla med drugimi pismi tudi Vaše pa sem si dejala: Veš, Márica, tako fajn je ta dr. Vidic, pač je škoda, da tako dolgo ne veš nič o njem” Vzela sem tedaj pogumno pero v desno roko i. t. d.

Danes me je že nekoliko minola jeza na Bežka, a ko sem dobila 12. št. letošnjega Zvona, sem bila res huda nanj. Čemu sem se skrivala za psevdonimom, če me je sedaj izdal? In če bi bili udrihali radi Kaplančka, udrihali bi bili po Štefančiču in on bi jim bil korajžno odgovarjal. Kako Vam ugaja moja Fata morgana? Ste jo-li sploh čitali? Ne vem, ali smem verjeti ljudem, ki trdé, da sem zelo napredovala v tej povesti. Osebe so - ženske posebno - res realno očrtane ker so vse istinite.

Kaj Vi počnete, kaj g. Göstl? Ali ste kaj hudi name, da se me kar čisto nič ne spominate? Kako je Vaš uredniški posel G. kolega?? Hm, Hm ..Kaj se Vam zdi o nepoboljšljivem samcu Pepetu, ki se je poboljšal in kaj porečete, če Vam povem, da sem za njim jaz, jaz sama skočila v - jarem! Ali jarem je sladak in jaz sem srčno vesela toda, prosim Vas lepo, molčite še o tem, naj poči kakor bomba v svet pozneje. Kaj ne da ne boste pravili? Jaz se kar veselim na iznenadenje od raznih strani in pa na nekak prah, ki ga napravi moja poroka, ko sem v svoji črtici “Na morji” tako grozno srdila nad moškimi ali tedaj kakor vselej, ko pišem čez moške, sem imela pred očmi moža moje sestre, o kterem sem Vam pravila in ki se mi kaj rad vsiljuje za tipus tacih mož. Kaj ne, da sem modro storila, da sem se zavezala? Človeku ni dobro samemu biti osobito meni ne in če ga imam še rada, če je naobražen?

Kdaj pa popeljete Vi svojo Márico na Dunaj? Kaj? Milka se mi niti ne smeje - saj mnogo se mi ne smeje.

Kdaj mi pošljete kaj za “Slovenko”?

Da ste mi zdravi in veseli pa da se me spomnite včasi!

Márica

Faksimile tega pisma še ni na voljo.