ID
714
PošiljateljZofka Kveder
Poslano izTrst
Poslano vLjubljana
Datum22. 3. 1899

Draga Ivanka!

Ali se še zelo jezite name? – Jaz nič ne vem kakih 14 dni se pripravljam, da Vam pišem prav dolg list, pa nikdar ne pridem do tega in še danes to-le Vam pišem v naglici. Prav lepa hvala za sliko. Pokazala sem jo Marici in ste ji prav všeč. Čakajte, kadar bodo moje finance kaj bolje pošljem Vam takoj svojo, sedaj pa nimam nič ne fotografij ni denarja.

Vaš zadnji rokopis sem izročila urednici. Kaj namerava ž njim ne vem, ker nisem bila ta čas še nič pri njej. Le pogumno naprej. In čitajte pridno knjige o ženskem vprašanju o ženi in socijalizmu, da dobite novih snovi. Priporočala bi Vam tudi, da se vpišete v ono korespondenčno društvo katero je „Slovenka“ priporočala v letošnji 3. štev. Jaz sem se te dni vpisala. V imeniku jih cela vrsta iz vseh dežel in iz vseh delov sveta, ki se zanimajo za žensko vprašanje.

Pošljem Vam jeden prospekt, če se hočete vpisati. Napišete, katere jezike pišete in čitate, katere samo čitate, zakaj se zanimate, matični naslov in leto rojstva. Celoletna vpisnina stane 4f 20kr.

Videla sem pri uredniku „Edinosti“ imenik udov, ki je že sam na sebi jako zanimiv.

Menda sem Vam že pisala, da se snuje tu literarni klub, ki bo prvič neko zbirališče tukajšnjih literatov, neko zavetišče onih piscev, ki samo mimogrede prihajajo v Trst, drugič pa tudi širšem občinstvu v korist. Prirejevala se bodo namreč predavanja o domači književnosti in tako budilo v občinstvu zanimanje do naše literature. Jutri zvečer zberemo se, da sestavimo pravila , ki se predlože še pred veliko nočjo vladi v potrditev.

Kadar zopet pišete kak članek za kak list, pišite samo na jedni strani, ker je to bolj pripravno za stavca in korekturo. Če imate priliko in veselje, opišite v obširnem članku emancipirano žensko kot ženo in mater posebno dokazujte, da je emapcipirana ženska tudi lahko soproga in mati in naobratno, da je vsaka soproga in mati lahko emancipirana brez, da bi kvarila ugled ženske in kratila pravice moža. – Pri nas je namreč celo mej inteligentnimi sloji mnogo tacih, ki menijo, da ženska ne more biti emancipirana, če se omoži in da se emancipirana ženska nikako ne more in ne sme možiti, če se noče izneveriti vsem svojim idealom. –

Kadar vstanovimo klub, me morate enkrat obiskati, da si naše tržaško življenje malo ogledate. Tu je mnogo rodoljubnega ženstva in zavednih požrtovalnih narodnjakov, sploh se tu stori skoro več ko v Ljubljani za našo slovensko idejo, če tudi se s tistim pompom, katerega Ljubljančani tako čislajo. – Pišite kmalu zopet!

Vesele Velikonočne praznike!

Prijateljski pozdrav od Vaše

Zofke

Prosim ne pridite mi zopet z „cenjenimi gospicami“ in z tisto vljudnostjo. Pišite mi brez nepotrebnega balasta raznih vdvorljivih fraz! – Če Vam je prav me tikajte!

Na zdar!

Faksimile tega pisma še ni na voljo.